Zelenina

Brambory 05. 06. 2009

Nejdůležitější mnohostranně používaná neobilná potravina – tvoří prakticky základ veškeré naší výživy. Brambory jsou plodinou levnou a dostupnou. Brambora je hlíza, tvořící podzemní část lodyhy lilku hlíznatého. Jsou velice zdravé díky obsahu chemických látek, které napomáhají hojení. Kdysi chudí lidé přežívali pouze díky tomu, že jedli brambory – právě díky jejich vysokému obsahu minerálů a vitamínů.

Brokolice 05. 06. 2009

Jemná zelenina, nejčastěji zelená, ale jsou i odrůdy fialové a žluté. Dá se dobře kuchyňsky připravovat, navíc je i velmi zdravá. Je léčivá, protože obsahuje síru, podporující růst svaloviny. Vysoký obsah chlorofylu je velmi efektivní v boji proti rakovině, ovšem aby měla účinek, musí se jíst 3x týdně.

Celer 05. 06. 2009

Celer je u nás velmi oblíbenou zeleninou. Má lahodnou chuť, která zjemňuje pokrmy a dodává vůni pokrmům z nevýrazných druhů zeleniny. Celer je kořenová zelenina, která se pěstuje v následujících druzích: bulvový či hlíznatý, kořenový, řapíkatý, listový. Pěstuje se po celém světě jako zelenina, koření či léčivo.

Chřest 05. 06. 2009

Chřest patří k nejjemnější jarní lahůdkové zelenině. Pěstuje se ve 20 odrůdách, z nichž je nejběžnější zelená a bílá.

Cibule 05. 06. 2009

Cibule obsahuje přírodní oleje, které z těla odstraňují jedy. Kuchyňská cibule je po hlávkovém zelí naší nejrozšířenější a nejdůležitější zeleninou. Má desítky vyšlechtěných odrůd s chutí od sladké po štiplavou, s barvou od bělavé, hnědé až po červenou, s rozmanitými tvary od plochého přes kulovitý po protáhlý. U nás pěstované odrůdy cibule patří k polosladkým až sladkým.

Cuketa 05. 06. 2009

Menší tykve, řadíme je k jemným druhům zeleniny. Štíhlý plod váží až 2 kg, má jemnou poživatelnou slupku, ve které je nejvíc živin.

Červená řepa 05. 06. 2009

Pěstuje se jako klasická podzimní a zimní zelenina v mnoha odrůdách různých tvarů od plochých po kulovité či dlouhé. Konzumní částí je bulva s charakteristickým červenofialovým zbarvením. Je velice lehce stravitelná.

Česnek 05. 06. 2009

Říká se mu přírodní penicilín. Obsahuje intenzivní směs účinných látek, které dodávají rostlině charakteristický pronikavý pach a typickou ostrou chuť. Skládá se z podlouhlých pacibulek (stroužků), krytých obalem z bílých šupin.

Hlávkový salát 05. 06. 2009

Hlávkový salát, jeden z nejstarších druhů zeleniny, patří pro svou osvěžující chuť, snadnou stravitelnost a vysokou biologickou hodnotu mezi nejoblíbenější salátové zeleniny. Díky šlechtění a pěstování ve sklenících se můžeme s jeho odrůdami setkávat po celý rok. V prvních měsících je to především křehký rychlený skleníkový salát, později ho vystřídá jarní a letní. Jednoletá rostlina je typická domácí zelenina. Nejznámější je hlávkový, římský a ledový salát.

Kedlubny 05. 06. 2009

Kedluben – brukev zelená – je jednou z nejstarších koštálovin. Pěstuje se celý rok na polích i ve sklenících. Konzumní částí rostliny je nadzemní zdužnatělá osní hlíza. Pokud není zdřevnatělá, je lehce stravitelná. Mladé listy obsahují několikrát více vitamínu C a třikrát více vápníku než bulvy. Povzbuzují metabolismus.

1 2 3 >>  


Úvod O Globusu Tipy a recepty Ovoce a zelenina Globus Zelenina


Navigace:



Záruka Čerstvosti

Vybraný sortiment potravin vyřazujeme z prodeje již tři dny před datem spotřeby. Pokud u nás naleznete vybraný výrobek i poté, obdržíte jej zdarma.

více informací

Košík je prázdný.

vybrat další produkt přejít do košíku

košík

přihlášení