Poradna pro bezlepkovou dietu

Můj průvodce Celiakií

Pro stažení publikace je nutné se přihlásit. Brožura bezlekové poradny

Informace o celiakii a bezlepkové dietě naleznete na www.celiak.cz

Svoje dotazy na nám můžete posílat na bezlepkovaporadna@globus.cz  

Držím bezlepk. dietu již dlouhou dobu, dozvěděl jsem se, že někteří výrobci např. jogurtů cpou mouku na zahuštění i do jogurtů! Co toto je za prasárnu ? Jak to mám poznat a kteří výrobci garantují jogurt bez mouky ? Jinak jsou i další asi výrobky, které obsahují mouku – hořčice , kečup atd., je velice složité se v tom orientovat a vyvarovat se toho.

K Vašemu dotazu Vám můžu říct, že jsem se nesetkala s tím, že by se mouka do ¨jogurtů přidávala - někdy může být ve složení škrob.
Podle vyhl. č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin musí být alergenní složka nebo jakákoliv látka z ní pocházející, která byla použita při výrobě potraviny a je v končeném výrobku stále obsažena, a to i ve změněné formě zřetelně označena názvem alergenní složky ve složení.
V praxi to znamená, že pokud byly použity obiloviny obsahující lepek - tj. pšenice, žito, ječmen, oves musí to být na výrobku označeno. Pokud tam takové označení nenajdete, tak můžete výrobek použít. Stačí se tedy podívat na složení výrobku.
Konkrétně u jogurtů je většina vhodná při bezlepkové dietě. Spíš se zahušťují nízkotučné jogurty. Ale pokud by byl použit¨lepek, musí to být uvedeno na etiketě. Stejné je to i s ostatními výrobky.

Přeji pěkný den. Tento týden mi lékaři diagnostikovali Celiakii. Už jsem u Vás nakoupil pečivo, mouku, nudle ap. Chci se zeptat, zda mi obsluha u pultu masných výrobků sdělí, zda masný výrobek neobsahuje lepek?

Vážený pane, uzeniny ve vlastním řeznictví Globus jsou podrobovány pravidelným rozborům na nepřítomnost lepku. V současné době máme analyzováno 112 druhů uzenin z Našeho řeznictví, které všechny mají atesty. V pultě jsou tyto výrobky jasně označeny symbolem pro bezlepkové potraviny, to je přeškrtnutým obilným klasem. Zároveň i u všech výrobků, prodávaných v samoobslužné vaně u pultu řeznictví, jsou na etiketách tyto symboly jasně uvedeny spolu s celkovým složením výrobků.

Když to shrnu, tak kromě jitrnic, jelit a prejtů, jsou všechny uzeniny z vlastního řeznictví Globusu bezlepkové a tedy vhodné pro nemocné celiakií. Vzhledem k tomu, že naše zaměstnance pravidelně školíme v oblasti této problematiky, měli by být všichni schopni Vám poskytnout žádané informace. Pokud si nejste jistý, je ještě možnost nechat si zavolat vedoucího řeznictví na Vašem HM, který má u sebe v kanceláři všechny atesty uloženy.
Pevně věřím, že Vám naše uzeniny pomohou a usnadní Vám do budoucna život s bezlepkovou dietou.

S pozdravem
Dana KINCLOVÁ
Odbor masa a masné výroby
Globus ČR, k.s.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu ohledně pšeničného škrobu. Většinou jsem se setkala s tvrzením, že pšeničný škrob obsahuje lepek, tedy se mu mají celiaci vyhnout. V obchodě, kde si kupuji drahý bezlepkový chleba (firma Smak zycia), mi ale rekli, že pšeničný škrob nevadí... ty chleby ho totiž mají uvedený ve složení i přesto že mají bezlepkovou značku a velký nápis Bezlepkový chleba. Jak je to možné?

 Pokud jde jen o normy na obsah lepku jako mene než 10g na 100g sušiny, přijde mi to absurdní. Já jsem měla strašnou radost, že mi zrovna tenhle chleba chutná a dá se jíst, jenže jsem měla, pocit že mi nedělá dobře (příznaky se malinko zhoršily). Tak jsem se podívala na složení a ejhle, on je tam pšeničný škrob. Už tedy ničemu nerozumim a hlavně nevim jestli mám chleba dál jíst.
Děkuji za případnou odpověď S pozdravem Jana Pospíšková

S pšeničným škrobem je to tak, že pro přípravu potravin určených pro bezlepkovou dietu se používá tzv. deproteinovaný pšeničný škrob, ze kterého je lepek odstraněn. Pro bezlepkovou dietu je tedy vhodný. Pokud máte pocit, že vám působí obtíže, zkuste třeba jiný chléb, kde pšeničný škrob ve složení nebude a uvidíte, jestli Vám bude vyhovovat lépe.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Je mi 30 let. Před týdnem mi zjistili celiakii. Je pro mě těžké se v jídelníčku orientovat. Chci se zeptat, jaké mohu používat máslo na chleba, kromě pomazánkového, které mi nechutná a na jakém oleji můžu smažit jídla kromě olivového. A dále se chci zeptat, zda si mohu dám něco grilovaného z ohně, pokud si to dám někde na zahrádce, když jedeme na kole ven. Nebo se mám zeptat jaký používají olej? Děkuji  Skřivánková

 Dobrý den,
k Vašemu dotazu ohledně tuků, které můžete používat Vám chci sdělit, že tuky jako takové  při celiakii nejsou problém. Můžete používat všechny. Musíte si dávat akorát pozor na kontaminaci drobky ze surovin s lepkem - to je např. v másle nebo při smažení a fritování.
Nejdřív by měly být osmažené bezlepkové potraviny a teprve pak ty běžné.
K tomu grilování - tam není problém v oleji, ale v tom, aby marináda, která je použita na grilování neobsahovala mouku. Nebývá to běžné, ale je určitě  lepší se zeptat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu při výrobě marmelád, šťáv či zavařování okurek používat konzervační prostředky jako Pektogel, Quittin, Nova, Deko atd. Podle obsahu bych řekla, že lepek neobsahují, ale po té, co jsem zjistila, že lepek obsahuje i moučkový cukr si nejsem ničím jistá a vše ověřuji v databázi bezlepkových výrobků VUPP, tam jsem ale žádné konzervační prostředky nenašla. Děkuji

Řekla bych, že se používání konzervačních prostředků nemusíte obávat. Opravdu by v nic nemělo být a navíc se nepoužívají tak jak jsou prodávané, ale vlastně je hodně naředíte. Proto ani nejsou mezi testovanými výrobky, ale vlastně by se testovaly hotové produkty, tj marmelády a naložené okurky.

Pokud by se v nich lepek vyskytoval, musel by být uveden na obalu.

Dobrý den,mohu při bezlepkové dietě  používat zelený ječmen jako doplněk stravy?

Lepek je součástí obilné bílkoviny. Nachází se v obalu obilných zrn i u ječmene. Záleží tedy na tom jak a v jaké fázi je zpracováván zelený ječmen.Pokud se nepoužívá obilné zrno, neměl by být problém.
Na stránkách . http://zelenepotraviny.wz.cz/, kde je podrobný popis, je uvedeno, že mladý zelený ječmen je  vhodný při bezlepkové dietě.

 Dobrý den,  mám téměř dvouletou dceru, které nedávno diagnostikovali celiakii. Začali jsme tedy s bezlepkovou dietou. Doktor nám oznámil, že v jídle nesmí být vůbec žádný lepek. A s tím souvisí právě má otázka.  Na složení bezlepkové mouky „Jizerka“ je uvedeno, že obsah lepku je menší než 20 mg lepku na kilogram hotového výrobku. Např. u bezlepkových – kukuřičných – piškotů je uvedeno totéž. To znamená, že i bezlepkové výrobky jisté množství lepku obsahují.  Nedávno jsem koupila ve zdravé výživě v sekci „bezlepková strava“ rýžovou mouku od firmy PROVITA, na které bylo uvedeno, že je přirozeně bezlepková. Nicméně dále tam bylo uvedeno, že rýžová mouka je balená v závodě, kde se zpracovávají obilniny a ořechy.  Znamená to, že i „přirozeně bezlepkové“ potraviny mohou obsahovat lepek.  Kolik lepku mohu předpokládat, že bude mít surovina, která je balena v závodě, který zpracovává lepek? Ohrožuji tedy své dítě i tím, že krájím na stejném prkénku chleba lepkový a bezlepkový a následně ho neomyji vodou? Nebo je celiakie natolik variabilní porucha, že každý celiak si musí najít svou hranici únosnosti lepku?

Nedávno jsem chtěla koupit pudinkový prášek a kypřící prášek do pečiva.  U obou bylo napsáno, že může obsahovat stopy lepku. Pokud se však budu držet normy, že obsah lepku nesmí být větší než 20 mg na kilogram hotového výrobku, pak si myslím, že tyto výrobky použít mohu…..vzhledem k tomu, že do pudinkového prášku naliji půl litru mléka a do kypřícího prášku do pečiva třeba půl kg mouky bez lepku, jelikož tyto přísady jsou co do množství  velmi malé oproti ostatním přísadám…..?

Pokud na dvou výrobcích (v tomto případě se jedná opět o pudinkový prášek) je ve složení uvedeno, že jsou vyrobeny z kukuřičného škrobu, ale na jednom je informace, že může obsahovat stopy lepku, mléka, ořechů atd.  a na druhém tyto informace úplně chybí, mohu předpokládat, že v balení bez informace není ani stopa lepku nebo jiných případných alergenů?

Složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku je dáno Nařízením komise ES č. 41/2009.

Podle tohoto nařízení mohou být jako bezlepkové označeny potraviny, které mají obsah lepku nejvýše 20 mg/kg potraviny ve stavu v němž je prodávána konečnému spotřebiteli.

Pokud je obsah lepku nejvýše 100 mg/kg potraviny v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, označí se jako potraviny s velmi nízkým obsahem lepku.

Toto je zjednodušený výklad – určující je i to, jestli jsou vyrobeny ze surovin, které obsahují nebo neobsahují složky z obilovin obsahujících lepek.

Celý právní předpis můžete najít na www.celiak.cz v sekci nakupování.

V současné době platí ještě i vyhl. č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů.

Od 1. 1. 2012 ale bude platit už jen nařízení ES č. 41/2009.

Takže odpověď na Váš dotaz je ano i výrobky, které obsahují  malé množství lepku, jehož výše je přesně daná,  jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku ve vymezeném rozsahu. Jako bezpečná denní dávka je považováno kolem 20 – 50 mg lepku denně ve všem co je konzumováno.

Závěry, které vyvozujete ohledně pudinkového prášku a prášku do pečiva jsou správné. Konkrétně pudinkový prášek testoval Výzkumný ústav potravinářský a lepek v něm obsažen nebyl.

Věta "může obsahovat stopy lepku" - to je  upozornění podle vyhl. 113/2005 Sb. o alergenech. V takovém výrobku nesmí být použita surovina z obilovin obsahujících lepek. Protože ale je možné, že alergenní složka mohla být zanesena kontaminací během výrobního procesu, je toto způsob upozornění pro alergiky. Rozhodně by množství lepku nemělo dosahovat povolené množství pro celiaky.

Je samozřejmé, že při přípravě jídel v domácnosti je třeba dodržovat postup tak, aby nedošlo ke zbytečnému zanesení lepku do bezlepkových jídel – omytí prkénka, nádobí, příborů. Jestli je to možné, používejte např. toustovač jen na bezlepkový chléb.Je třeba dávat pozor i na to, aby se nedostávaly drobky do potravin – máslo, džemy atd. Také při smažení pokud nepoužíváte jednotně bezlepkové obaly, je třeba nejprve smažit bezlepkovou variantu jídel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dotazy odpovídá Jitka Dlabalová

jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu o. s.



Úvod Naše nabídka Nabízený sortiment Bezlepkové výrobky Poradna pro bezlepkovou dietu


Navigace:




Košík je prázdný.

vybrat další produkt přejít do košíku

košík

přihlášení