Meloun cukrový Galia
Skladem méně než 10 ks Uvedený stav je pouze orientační. Dostupnost na prodejně se může lišit.
Nižší cena pro členy Můj Globus
Staňte se členem našeho věrnostního programu Můj Globus a získejte ještě výhodnější cenu pro vybrané produkty.

Popis produktu
Meloun galia patří mezi cukrové melouny. Jedná se o hybrid žlutého melounu a melounu cantaloupe, který vznikl v 70. letech minulého století. Jeho plod je pokryt kůrou žluté barvy různé sytosti, ze které vystupují husté jizvičky připomínající síť. Proto se tomuto a podobným melounům někdy říká síťované. Meloun galia je uvnitř světle zelený až žlutý nebo barva přechází od zelené u kůry ve žlutou směrem do středu podle stádia zralosti. Síla dužiny je závislá na odrůdě a na velikosti plodu, průměrně se pohybuje okolo 3,5 cm. Dutinu v dužině vyplňují semena obalená slizovitou hmotou. Semena jsou zbarvena krémově a připomínají malá dýňová semínka.
Meloun galia patří mezi aromatické melouny, jeho vůně je výrazně cukrová stejně jako jeho chuť.
Meloun galia, přestože u nás se konzumuje především v čerstvém stavu a samotný, má velmi široké použití do ovocných salátů, velmi dobře se kombinuje s kyselejším a barevným ovocem jako je rybíz, jahody, borůvky nebo citrusy. Lze jej použít i do zeleninových salátů a předkrmů. Zejména v kombinaci s lososem, proscciutem nebo jiným marinovaným či sušeným masem je nejběžnějším osvědčeným středomořským předkrmem. Meloun galia se dá použít i do moučníků jako náplň, ale strouhaný i jako příměs do těsta, kterému dodá vláčnost a aroma. V přímořských oblastech se také často používá do krémových polévek, které se podávají většinou studené a jejich recept se liší kraj od kraje. V neposlední řadě je skvělý do čerstvých džusů, koktejlů a zmrzlinových pohárů.
Zralost melounu galia se pozná podle vůně, která je při pokojové teplotě patrná těsně u stopky. Zralé plody nejsou většinou zcela tvrdé, po silném stisku lehce pruží. Barva slupky není příliš spolehlivým ukazatelem zralosti. Podtržené melouny galia dozrávají při pokojové teplotě a o něco pomaleji i v lednici.