Zima ještě zdaleka není za námi a kolem nás poletuje víc bacilů než v jakémkoli jiném ročním období. Pokud jste o Vánocích tolik nemysleli na dobrou životosprávu, je čas na nápravu.
Tahle pseudoobilovina neobsahuje lepek, zato v sobě ukrývá řadu vitaminů, bílkovin a minerálů. Její nenápadná zrnka navíc obsahují spoustu vlákniny, proto vám po ní tak rychle nevyhládne. S quinoou konzumujete i zinek, železo, draslík či mangan. Nebo třeba flavoidy, které působí proti zánětům a virům. Quinoa zkrátka dokáže posílit obranyschopnost organismu a hodí se jak pro gluten-free, tak veganské či vegetariánské stravování. Organizace spojených národů dokonce quinou vyhlásila potravinou roku 2013 – my ji prohlašujeme za superfood roku 2021!
Quinoa skvěle poslouží, pokud hledáte třeba lehkou večeři. Dokonce se z ní vyrábějí i těstoviny, které můžete podávat s avokádem, olivami a zeleninou. Máme recept a seznam všeho, co potřebujete pro přípravu této dobroty!
240 g bezlepkových těstovin
1 hrnek suché quinoy
1 sklenice cizrny
1 avokádo
1 okurka
2 rajčata
1 červená cibule
1 lžíce oleje
vývar nebo voda
balsamico
bazalka
sůl, pepř
Do většího hrnce si dáme vařit vodu na těstoviny. V menším hrnci rozpálíme lžíci oleje a nasypeme do něj šálek quinoy. Směs promícháme a zalijeme dvěma šálky horké vody nebo ohřátým vývarem. Osolíme, ztlumíme plamen na minimum a přikryjeme poklicí. Do vařící vody ve větším hrnci přidáme těstoviny a vaříme dle návodu. Okurku, rajčata a avokádo nakrájíme na malé kostičky a začneme skládat do misky. Červenou cibuli nakrájíme na měsíčky a společně s těstovinami, quinou a cizrnou přidáme k zelenině do misky. Vše zakápneme dresingem z olivového oleje, balsamica, bazalky, pepře a soli.
Celý recept včetně foto postupu najdete zde.
Seznam surovin najdete v aplikaci Můj Globus.
Fermentace (neboli kvašení či kysání) je hitem posledních let. Používá se při zpracování zeleniny, mléčných výrobků i nápojů… a taky luštěnin. Jednou takovou fermentovanou luštěninou je právě tempeh. Skládá se ze sójových bobů, jež jsou díky kvašení prorostlé ušlechtilou plísní. Výsledkem je tuhá, lehce stravitelná sójová hmota, která je bohatá na zinek, vápník, hořčík a vitaminy skupiny B. Skvělý zdroj zdraví prospěšných probiotik, které ze střev dokážou vypudit škodlivé organismy!
A protože tempeh patří mezi méně známé suroviny, ze kterých má řada kuchařů v kuchyni strach, přinášíme rovnou dva recepty. Ukážou vám, že se ho nemusíte obávat.
Z tempehu hravě vytvoříte náhražku slaniny, případně zdravou snídani – stačí ho doplnit třeba bílkovinovým chlebem, bramborem, vajíčky a zeleninou v bio kvalitě! K receptům jsme přichystali kompletní postup i nákupní seznam, který hravě dostanete do aplikace Můj Globus.
Při výrobě ani zpracování biopotravin se nepoužívají umělé chemické látky. Platí to pro zeleninu, ovoce, ale taky mléčné výrobky, obiloviny nebo maso. Produkty jsou vyráběné podle zásad ekologického zemědělství s ohledem na přírodu i zvířata. V případě ovoce a zeleniny nesmí být půda – případně slupka – chemicky ošetřena. Potřebujete do receptu citronovou nebo pomerančovou kůru? Vždy by měla být v bio kvalitě. A pokud si koupíte potravinu s označením BIO (třeba sušenky nebo chleba), můžete si být jistí, že tuto známku nesou i všechny použité suroviny.
Ze sóji vzniká i tofu, které se proslavilo zejména v asijské kuchyni. Vzniká z rozmixovaných sójových bobů, kaše se poté ještě vyváří a pasíruje. Výsledná tekutina se vysráží, zbaví přebytečné vody a přírodní tofu je na světě. Také zde najdete pro imunitu zásadní zinek a aminokyseliny. Právě tofu se označuje za jednu z nejlepších náhražek masa, protože dokáže tělu dodat tolik potřebné bílkoviny.
Tofu se skvěle hodí pro obměnu jídelníčku, třeba když chcete udělat krok k veganské nebo vegetariánské stravě. Jelikož má neutrální chuť, můžete ho upravovat na desítky způsobů – skvěle chutná třeba na špízu a v doprovodu zeleninových hranolek.
Častou náhradou bývají nejen sójové, ale taky pšeničné bílkoviny. Oblíbené je třeba Robi maso nebo seitan, který vzniká z obilovin – v podstatě jde o čistý lepek, škrob se ale odstraňuje, a tak je rostlinné maso lépe stravitelné než pečivo. K sehnání je rovněž sójové maso, dostanete ho ve formě kostek i nudliček. Vegani a vegetariáni nedají dopustit ani na fazole, které se skvěle hodí pro přípravu karbanátků či burgerů. Z tofu se zase vyrábějí párky nebo paštiky.
Možná ji znáte v podobě hummusu, můžete ji však používat na daleko víc způsobů. Cizrna patří mezi nejoblíbenější a nejkvalitnější luštěniny. Tělu krom důležitých látek – od draslíku přes vlákninu, zinek a železo až po fosfor nebo hořčík – dodá taky spoustu energie. Nejenže posiluje imunitní systém, ale podporuje taky obnovu buněk či snižování cholesterolu.
Cizrnu můžete používat pro různé typy zdravých misek, skvěle chutná třeba v kombinaci s quinoou, tak jako v prvním receptu. Můžete ji ale i rozmixovat a vytvořit z ní lahodné karbanátky! Tady je postup včetně nákupního seznamu v aplikaci Můj Globus.