Jak chytře zužitkovat potraviny s Petrou Burianovou

Váš nákup může být ještě hodnotnější, když budete s potravinami správně zacházet. Jak prodloužit trvanlivost jednotlivých surovin a nevytvářet při vaření zbytečný odpad? Úspěšná cukrářka a pekařka Petra Burianová nám ukázala, jaké triky se jí v kuchyni osvědčily.

Skořápky od vajec, zbylé bílky, slupky od jablek…. To všechno jsou ingredience, které můžete využít v dalších pokrmech. „Když skořápky nadrtíte a přidáte třeba do jogurtu, poslouží jako skvělý zdroj vápníku. Můžete z nich ale vytvořit taky velikonoční dekorace. Nevyhazujte ani slupky od domácích nebo bio jablek, raději si z nich uvařte voňavý domácí čaj,“ radí Petra. A co když jí při vaření zbydou bílky? Dá je do dobře těsnící sklenice a schová na jindy, případně vše zamrazí. V krátkém videu nám ukázala víc.

DÍL 4: JAK CHYTŘE ZUŽITKOVAT POTRAVINY S PETROU BURIANOVOU

Chcete, aby byla vaše domácnost opravdu chytrá? Začněte promyšleným nakupováním.

Chci vědět víc

CO SE STARÝM CHLEBEM NEBO PŘEBYTKY HUB A MOŠTU? ZAHUŠŤUJTE, MRAZTE!

Tipů není nikdy dost – tady jsou další tři rady, díky kterým si dokážete hravě poradit s košíkem plným hub, tvrdým chlebem i ovocnými šťávami.

TIP 1:Starý chleba používejte na zahušťování

„Ani já neumím jídlo plánovat tak, aby mi pár krajíců nezbylo. Nechám je pořádně vysušit, a pak z nich dělám strouhanku, kterou používám pro zahušťování omáček,“ popisuje vášnivá kuchařka.

TIP 2:Houby orestujte a zamrazte

„Však to znáte, donesete si je z obchodu, a když se o ně dobře nepostaráte, do dvou dnů jsou často černé a ohnilé. Pokud vím, že houby do nestačím do 48 hodin zpracovat, včas je tepelně upravím: nakrájím hříbky či žampiony na plátky a orestuji je na másle,“ popisuje Petra. Pak směs zamrazí a používá ji celý rok.

TIP 3:Moštujete? Udělejte si zásobu

Šikovně si můžete poradit také s přebytky šťáv nebo moštů. „Než aby prošly nebo se zkazily, opět radši použiju mrazák. Důležité je ale naplnit lahev jen asi ze dvou třetin, aby měla tekutina prostor. Jinak může prasknout,“ upozorňuje Petra. Do mrazáku se hodí i vývar, které předtím ještě můžete zredukovat, aby v přihrádkách nezabíral moc místa.

Ze staršího ovoce zase můžete připravit hned několik různých svačin, třeba voňavý kompot. Zužitkujete tu nahnědlé banány i jablíčka, která už jsou lehce svraštělá. „Děti ho milují ke svačině. Dá se také zavařit, ve spíži jako když ho najdete,“ říká Petra. Jak na to?

Jak zpracovat týdenní nákup? Inspirujte se dalšími radami Petry Burianové.

Více zde

VAŘÍME S PETROU BURIANOVOU: OVOCNÝ KOMPOT

Petra v kuchyni často pracuje taky s bylinkami, u kterých je zase důležité, aby zůstaly co nejdéle čerstvé. Znehodnotit je můžete třeba špatným zaléváním. „Pokud si přinesete rostlinku v květináči, vodu jí dávejte vždy zespodu, jinak začne půda zahnívat,“ radí. Bylinky si můžete klidně vysadit na zahrádku – ta Petřina se na jaře jen zelená. Voní tu máta, tymián, oregano, rozmarýn, ale taky bazalka nebo petrželka.

Zamrazování šetří čas i peníze. Proč mrazit i hotovky? Máme odpověď.

Více zde

Další články