Jak nakoupit na Vánoce a užít si svátky s Petrou Burianovou

Strávit svátky běháním po obchodech? Nic pro Petru Burianovou, cukrářku a nejlepší amatérskou pekařku v zemi. Prozradila nám, jak nákupy plánuje, aby si Vánoce užila v klidu, ve společnosti svých blízkých i toho nejlepšího jídla.

Než vyrazíte na vánoční nákup, sestavte si promyšlený nákupní seznam, radí Petra. „Jen tak na nic nezapomenete a zároveň odejdete jen s věcmi, které opravdu potřebujete.“ Pravidlo, které se jí osvědčuje nejen na Vánoce, ale i celoročně. Podívejte se, co přistálo v nákupním košíku, když se vydala nakupovat na Štědrý den a Boží hod.

DÍL 5: Jak nakoupit na Vánoce a užít si svátky s Petrou Burianovou

Petra je velká milovnice tradic, proto nedá dopustit na generacemi prověřené recepty. „Máme rádi tradiční Vánoce, na stole nesmí chybět vánočka ani kapr,“ říká. V menu si ale můžete všimnout také jedné poněkud nevánoční pochutiny… „Děti milují zmrzlinu, kterou si dávají po každé štědrovečerní večeři. To je taková naše vlastní tradice.“ Co dalšího se na svátky podává u Burianových?

Samotný nákup a sestavení menu je ale jen část úspěchu. Jak potraviny skladovat? „Často nakupuji na celé svátky. Vždy dbám na to, aby suroviny zůstaly co nejdéle čerstvé a dostala jsem z nich to nejlepší,“ říká Petra. Například kapra kupuje už jako filety, které pak potírá česnekem a nakládá do mléka. „Jde o šikovný a jednoduchý způsob, jak rybu zbavit nechtěných pachů. Kapr pak chutná i těm, kdo ho dosud nemuseli,“ popisuje zkušená kuchařka. Vánočku zase ukládá do utěrky, vydrží pak déle měkká. A co taková kořenová zelenina, základ bramborového salátu? Stačí ji uložit do navlhčené bambusové utěrky, díky které zůstane celer, petržel i mrkev déle svěží.

DÍL 6: Jak skladovat vánoční nákup s Petrou Burianovou

Naučte se zpracovávat i zbytky nebo odřezky. Budete tak šetřit peníze i přírodu.

Více zde

Na Boží hod Petra připravuje kachnu, ze které se nají i početná návštěva. „Na svátky k nám chodí příbuzní a všechny naše děti. Protože jich máme pět, jsme opravdu velká a hladová parta,“ směje se. Takhle vypadá jídlo, které nasytí dokonce patnáct strávníků.

Vaříme s Petrou Burianovou:
kachna na zázvoru s jablky

Petra Burianová nedá dopustit ani na perníčky, které se tu pečou celoročně. Už proto, že je to oblíbená zábava pětiletého Toníka, nejmladšího člena domácnosti. „Někdy by místo rybiček a stromečků raději vykrajoval tanky a auta, ale aspoň se nenudíme,“ směje se jeho maminka. Toník pomáhal i u vánočního pečení. Jak to dopadlo? Podívejte se sami.

Vaříme s Petrou Burianovou:
medové perníčky

Jak dostat z jídla tu nejvyšší hodnotu? Máme další tipy.

Více zde

Další články