„Když vařím, snažím se vytvářet minimum odpadu. Proto vždy plánuji jídlo tak, abych využila i zbytky nebo potraviny, které už nejsou tak čerstvé,“ popisuje Petra. Největší pomocník? Mrazák, zavařovačky a trouba. Právě díky tepelné úpravě může spousta ingrediencí dostat druhou šanci. Podívejte se, jaké další zásady se u Burianových dodržují, když přijde na zpracování nákupu.
Při vaření a pečení se můžou uplatnit i zbytky, které by jinak skončily v koši. Vyhazujete prázdné vanilkové lusky? Chyba. „Když je vložíte do klasického krupicového cukru, krásně ho provoní, a vy máte úžasný domácí vanilkový cukr,“ radí Petra.
Otevřené jogurty, nedopitý kefír, zbylá porce od oběda, ovadlá zelenina… Zachraňte potraviny, dokud je čas. Tady jsou tři svačiny, které můžete připravit ze zbytků. Chutnat budou jak dětem, tak dospělým.
Datum spotřeby kefíru se neúprosně blíží, a vy nevíte, co s ním? Máte v lednici nedopité zbytky? Přidejte kefír do těsta na buchtu, nebo ho zamrazte do formiček. Vytvoříte tak zdravou domácí zmrzlinu. Stejně můžete naložit i se zbytky jogurtu. Ideální svačina pro děti!
Až přijde chuť na slané, skvěle bodne rybí pomazánka. „Když máme rybu k obědu a zůstane jedna porce, schovám ji na další den. Natrhané maso pak smíchám s trochou nastrouhané kořenové zeleniny, pokrájenou cibulí, zbytky bílého jogurtu a majonézy. Pak už stačí jen dochutit a namazat směs na dobrý chleba,“ vysvětluje Petra.
Co takhle zkusit hranolky trochu jinak? „Pokud vám zbyde mrkev, červená řepa či třeba celer, zkuste je nakrájet na tenké kousky a opéct s bylinkami,“ radí Petra. „Zeleninové hranolky rádi svačíme i večeříme.“ Můžete je kombinovat s jednoduchým dipem, který hravě vytvoříte ze zakysané smetany a dvou stroužků česneku.
Kefírovou buchtu, rybí pomazánku i zeleninové hranolky pro nás Petra Burianová rovnou připravila. Než se po dobrotách zaprášilo, stihli jsme naštěstí natočit recepty. Podívejte se, jak skvěle můžou chutnat svačiny ze zbytků.
Další články