Rané brambory

24.05.2021 | 5 minut čtení
Jak je připravit
a skladovat?
Rané brambory

Svěží chuť. Vysoká výživová hodnota. Zdraví prospěšné látky... Rané brambory mají spoustu předností a když víte, jak na to, připravíte je snadno a rychle. Přinášíme pár šikovných tipů. Sezóna právě začíná!

Rané (nebo taky nové) brambory jsou všestranná surovina. Hodí se pro pečení v troubě s bylinkami, restování na oleji, grilování, pečení v popelu a vaření ve vodě i v páře. Oblíbené jsou po celém světě – najdete je v italské, britské, indické, thajské i severské kuchyni. Navíc obsahují i mnoho zdraví prospěšných látek, od draslíku, potřebného pro regeneraci tkání a funkci svalů, až po vitamin C, důležitý pro imunitu, a vitaminy B3 a B6, které jsou klíčové pro zdraví organismu.

A jak se rané brambory liší od těch obyčejných? Sklízejí se dřív, než úplně dozrají, proto mají tenkou slupku a obsahují více cukru, který se ještě nestačil nepřeměnit na škrob. Díky nízkému obsahu škrobu dobře drží tvar při vaření, krájení, restování a pečení. Naopak se nehodí pro přípravu kaše nebo těsta na gnocchi.

Vyšší obsah cukru a bílkovin raným bramborám ale propůjčuje i jednu – o poznání negativnější – vlastnost: nevydrží dlouhé skladování. Hrozí, že se zkazí, nebo vyklíčí. Spotřebujte je proto co nejdříve a dobře si promyslete, kdy z nich budete vařit.

Rané brambory ve zkratce

  • Více cukru a méně škrobu
  • Nedozrálá, jemná, tenká slupka
  • Jejich sezóna trvá přibližně od konce dubna do července
  • Při vaření drží tvar a nerozvaří se
  • Nevhodné pro dlouhodobé skladování

Životnost raných brambor ale můžete prodloužit, když se je naučíte správně skladovat. Tak jako klasické brambory, i ony potřebují suché tmavé místo, nejlépe s teplotou mezi 10 až 18 °C. Nikdy je před skladováním neumývejte, zvýšená vlhkost jim neprospěje.

Pro uchovávání brambor i jiné zeleniny se hodí pytle z jutové tkaniny, které jsou prodyšné a nepropustí světlo. Pomůže, pokud do pytle přidáte i menší látkový pytlík z kusu látky nebo ubrousku, do kterého nasypete kmín. Obsahuje totiž silice – rostlinné esenciální oleje – které chrání brambory před plísněmi a zpomalují proces klíčení.

Jak z raných brambor vařit?

Nové brambory se hodí pro rychlé, jednoduché recepty s lehkými, čerstvými ingrediencemi. V řadě z nich vám stačí jen pár základních surovin, krátká příprava a předehřátá trouba. Pokud máte k dispozici několik druhů čerstvých bylinek, třeba rozmarýn nebo hladkolistou petržel, stačí jen přidat citron, olivový olej, máslo a česnek, a už máte základ na lehkou přílohu.

Když nové brambory vaříte jako přílohu, nemusíte je loupat. Mají velmi tenkou slupku, která navíc obsahuje velké množství cenných látek a vitaminů. Zkuste je potřít máslem nebo kvalitním olejem s bylinkami hned po vyjmutí z hrnce a jakmile oschnou. Když jsou ještě horké, lépe absorbují chuť. Vařené rané brambory se dobře doplňují také s některými italskými těstovinami. Kombinovat je můžete třeba s bazalkovým pestem.

Náš tip:

@petrzidek přináší jednoduchý recept na českou koprovku s pečenými brambory. Ty můžete opéct nejlépe na grilu či grilovací pánvi, případně je orestovat. Rané brambory se skvěle hodí jako příloha k rybě. Můžete zkusit třeba tilápii v pečícím papíru s pestem a k tomu brambory pečené v troubě podle @mycookingdiary. Menší brambory typu Grenaille jsou zase součástí receptu na podzimní salát s růžičkovou kapustou.

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky