Grilování bez masa

24.05.2021 | 7 minut čtení

Veganské burgery, zeleninový wrap a jako sladká tečka na závěr grilované banány. Ať už preferujete veganskou stravu, nebo vás baví objevovat svět nových chutí, při letním grilování si pochutnáte i bez masa a živočišných produktů. Co dobrého nachystat?

Dnes už existuje spousta alternativ, jak maso a živočišné produkty nahradit – v kuchyni i na grilu. Vyzkoušejte například tofu, tempeh nebo seitan. Nejdřív je naložte do marinády a potom je rovnou šoupněte na gril. Opékání zabere o něco méně času než maso. Podobně lze zpracovat i rostlinné párečky, klobásky či medailonky. Zakoupíte je dokonce už naložené v marinádě. Tu si ale samozřejmě můžete také sami přichystat. Hlavní ingrediencí bývá olivový olej. Kombinovat ho lze třeba se sójovou omáčkou, hořčicí, citronovou šťávou, česnekem nebo bylinkami, solí, pepřem či agávovým sirupem. Nebo vyzkoušejte našich pět marinád, které budete mít hotové do pěti minut.

Pustit se můžete i do veganských burgerů. Možností, jakou bezmasou variantu zvolit, je hned celá řada. Buď rovnou zakupte hotové burgery ve veganské variantě, nebo je připravte sami. Výborné jsou například ty z fazolí, červené čočky či cizrny. Základ pak podávejte s pečivem, zeleninou a dipem. Mezi oblíbené veganské burgery patří i verze s grilovanými žampiony portobello.

Veganské hot dogy

Ingredience na 2 porce

240 g tofu párků
4 větší rajčata
1 stroužek česneku
15 g čerstvé bazalky
4 žampiony
1 lžička oregana
1/2 lžičky soli
pepř
slunečnicová semínka
pečivo
  1. Rajčata ponořte do vroucí vody asi na jednu minutu. Poté je opláchněte studenou vodou a stáhněte z nich slupku.
  2. Nakrájejte najemno česnek a krátce ho orestujte na olivovém oleji na pánvi.
  3. Rajčata nakrájejte na kostičky a vložte je k česneku na pánev. Až budou měkká, přidejte k nim nakrájenou bazalkou, sůl, pepř a oregano. Po chvilce směs odstavte ze sporáku.
  4. Mezitím ugrilujte párky na grilu. Stačí jim 10 minut, než chytnou jemně hnědou barvu.
  5. Očistěte žampiony, nakrájejte je a zlehka opečte na pánvi na olivovém oleji, dokud nezměknou.
  6. Rozkrojte pečivo, naplňte ho rajčatovou směsí, grilovaným párkem, žampiony a zbytkem nakrájené čerstvé bazalky.
  7. Na závěr opečte zlehka na suché pánvi slunečnicová semínka a posypte jimi hotové hot dogy.
  8. Náš tip:

    V Globusu seženete nejen tofu párky, ale i mnoho dalších veganských dobrot. Stačí zamířit do sekce Zdravý svět.

    V hlavní roli zelenina

    Při letním grilování by rozhodně neměla chybět zelenina. Pochutnáte si na ní jen tak se solí a pepřem, nebo z ní vytvoříte wrapy či špízy. Obojí pak doplňte třeba kousky tofu, veganského sýra či dipem. Výborně chutná grilovaná cuketa, lilek, paprika, cibule nebo kukuřice. Suroviny stačí potřít olivovým olejem či balzamikem a ochutit bylinkami – nebo zkuste experimentovat a naložit  zeleninu ještě před grilováním do marinády.

    Náš tip:

    Inspirujte se našimi  recepty a ochutnejte veganské špízy s tofu nebo grilovanou zeleninu s pestem podle Petra Židka.

    Přílohy a dipy

    Ke grilovanému tofu, zelenině nebo vegan burgeru patří i přílohy. A řadu z nich připravíte rovnou na grilu. Vyzkoušejte například brambory nebo batáty. Grilovat můžete i třeba takovou polentu. Vhod vám určitě také přijdou burgerové houskytortilly na zeleninové wrapy.

    Nezapomeňte ani na dipy – seženete je už hotové, nebo si je zkuste doma udělat. Výborná je i alternativa k majonéze – takzvaná tofunéza. Na základ budete potřebovat tofu, olivový olej, rostlinné mléko, citronovou šťávu (popřípadě umeocet) a sůl. Pak přidejte třeba petrželku, cibuli či hořčici. Skvělou volbou k zelenině je i hummus– dip z cizrny a sezamové pasty tahini.

    Grilujte také nasladko

    Na grilu  připravíte i dezert – například grilovaný banán, který předtím naložíte do rumu, skořice a medu. Inspirovat se můžete receptem cukráře Josefa Maršálka, který grilované banány zkombinoval s karamelem a slanými arašídy. Produkty živočišného původu ale nezapomeňte nahradit rostlinnými variantami. Grilovaným dezertem se může stát také ananas, vodní meloun, jahody, broskve nebo meruňky. Ovoce posypte cukrem, skořicí či kokosem a grilujte. Jednotlivé kousky můžete také napíchnout na špejle jako špíz a podávat s rozpuštěnou čokoládou nebo veganskou zmrzlinou.

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky