V první řadě buďte obezřetní už při nákupu a z obchodu či trhu si odnášejte jen ty nejlepší kousky. Jakmile si ovoce donesete domů, myslete na to, že každý druh vyžaduje při skladování trochu jiné podmínky.
Některé druhy ovoce například obsahují ethylenový plyn. Ten se přirozeně uvolňuje a urychluje zrání dalších kousků, proto byste je měli skladovat odděleně. Které plody obsahují ethylen a které jsou na něj naopak citlivé?
Chladná teplota zpomaluje biologické procesy. Zastavuje dozrávání a potraviny můžou ztrácet i svou chuť. Lednička je proto mnohdy kompromisem mezi chutí a trvanlivostí. Například bobulovité ovoce jako jahody, borůvky, ostružiny, rybíz, hrozny nebo maliny se může rychle zkazit, proto je lepší ho uskladnit v ledničce.
Zato tropické ovoce jako citrusy, mango, avokádo či ananas se často prodává nedozrálé, dováží se totiž z ciziny. Kdyby se na cestu vydávalo už zralé, domů byste si ho mohli přinést zkažené. Tropické druhy proto raději uchovávejte při pokojové teplotě, kde většinou dozrají. Na vyšší stupně by měly být zvyklé. Jakmile jsou zralé, můžete je uložit do ledničky. Samozřejmě pokud už ovoce nakrojíte a celé ho rovnou nezkonzumujete, dejte ho do chladu rovnou – a nejlépe do dózy, aby okraje plodů neokoraly. Existuje však jeden druh tropického ovoce, který do ledničky neumisťujte nikdy: banány. Přišly by tak o svou chuť.
Co se týče jablek, hrušek, švestek, meruněk nebo broskví, v lednici je uchovávat můžete – ale pouze v případě, že jsou zralé.
Obecně je lepší skladovat ovoce bez obalů – bude se mu lépe dýchat. Pokud už potřebujete plody do obalu uložit, vyhněte se mikrotenovým sáčkům. Usazuje se v nich vlhkost a ovoce by se mohlo zapařit. Místo nich vyzkoušejte například speciální vakuové obaly. Pokud je nemáte k dispozici, zvolte místo nich prodyšné dózy.
Když připravujete dort nebo koláč s čerstvým ovocem, nezapomeňte plody nakonec potřít citronovou šťávou. Ochrání je tak před zoxidováním. Můžete se také inspirovat profesionálními cukráři a použít citronovou šťávu v koncentrované formě nebo speciální gastro přípravky na bázi siřičitanu sodného. „Klasický cukrářský trik, jak udržet ovoce na dortu svěží, je potírání dortovým želé – neboli karagenanem, který se získává z mořských řas. Vypadá podobně jako želatina, ale vytvoříte z něj mnohem tenčí vrstvu, která ochrání ovoce před osycháním. Karagenan můžete natírat štětcem, nebo si ho v obchodech pro cukráře pořídit rovnou ve spreji,“ doporučuje Kateřina Kočičková, která má na starosti přípravu receptů pro časopis Apetit.