Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Králík na divoko, topinambur a růžičková kapusta

10.02.2023 | 90 min.

Vyzkoušejte králíka na divoko s exotickými topinambury podle receptu Petra Židka.

Množství: 6 porcí

Doba přípravy: 90 minut

Topinambury 

Slunečnice topinambur, zkráceně označována jako topinambury, je bylina pocházející původem z Mexika, ale dnes se pěstuje prakticky po celém světě. Můžete na ni narazit také pod jejím lidovým názvem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Topinambury jsou dietní a vhodné i pro diabetiky, protože neobsahují škrob. Naopak v nich najdeme inulín, železo, křemík, draslík a vitamín C.

Ingredience

1 celý králík
250 g uzeného špeku
3 větší mrkve
5 rajčat
1 červená cibule
1 palička česneku
12 topinamburů
500 g

růžičkové kapusty

200 ml

bílého vína (suchého)

5

snítek rozmarýnu

5

snítek tymiánu

sůl

čerstvě mletý pepř

olivový olej

Postup

  1. Z králíka oddělte přední a zadní končetiny a páteř s panenkou rozřízněte na dvě části. Všechny části osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a důkladně promíchejte. 

  2. Všechny části opečte ze všech stran dozlatova, na rozpálené pánvi a dejte stranou.

  3. Pak si oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte je na větší kousky. Špek nakrájejte na větší kostičky a opečte v hrnci. Přidejte mrkev, cibuli a až bude vše pořádně opečené, přidejte opečeného králíka, rozkrájená rajčata, všechen rozmarýn, 3 snítky tymiánu a celou paličku česneku rozkrojenou na dvě části (i se slupkou). Všechno zalijte bílým vínem, přidejte 700 ml vody a duste na mírném plameni 90 minut.

  4. Mezitím si připravte topinambury a kapustičky. Topinambury očistěte pod vodou, osušte a nakrájejte na tenké plátky (i se slupkou). Dejte je na plech, s pečícím papírem, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a promíchejte se zbylým tymiánem. Pak je pečte v troubě 30-40 minut na 200 °C.

  5. Kapustičky rozkrájejte na půlky a uvařte 4 minuty v osolené vodě. Po uvaření je zchlaďte v ledové vodě (tím zastavíte proces vaření a po opečení budou na skus), osušte a zprudka opečte na pánvi. Až budou opečené, smíchejte je s pečenými topinambury a podle chuti dochuťte solí.

  6. Po 90 minutách vytáhněte králíka (hotový králík by měl jít od kosti), veškerou zeleninu a špek. Zbylou šťávu svařte na půlku, ať vám vznikne hustá omáčka. Až bude omáčka hotová, vraťte tam králíka, zeleninu, špek a podávejte s topinambury a kapustičkami.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky