Vyzkoušejte králíka na divoko s exotickými topinambury podle receptu Petra Židka.
Množství: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Slunečnice topinambur, zkráceně označována jako topinambury, je bylina pocházející původem z Mexika, ale dnes se pěstuje prakticky po celém světě. Můžete na ni narazit také pod jejím lidovým názvem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Topinambury jsou dietní a vhodné i pro diabetiky, protože neobsahují škrob. Naopak v nich najdeme inulín, železo, křemík, draslík a vitamín C.
1 | celý králík |
250 g | uzeného špeku |
3 | větší mrkve |
5 | rajčat |
1 | červená cibule |
1 | palička česneku |
12 | topinamburů |
500 g |
růžičkové kapusty |
200 ml |
bílého vína (suchého) |
5 |
snítek rozmarýnu |
5 |
snítek tymiánu |
sůl |
|
čerstvě mletý pepř |
|
olivový olej |
Z králíka oddělte přední a zadní končetiny a páteř s panenkou rozřízněte na dvě části. Všechny části osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a důkladně promíchejte.
Všechny části opečte ze všech stran dozlatova, na rozpálené pánvi a dejte stranou.
Pak si oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte je na větší kousky. Špek nakrájejte na větší kostičky a opečte v hrnci. Přidejte mrkev, cibuli a až bude vše pořádně opečené, přidejte opečeného králíka, rozkrájená rajčata, všechen rozmarýn, 3 snítky tymiánu a celou paličku česneku rozkrojenou na dvě části (i se slupkou). Všechno zalijte bílým vínem, přidejte 700 ml vody a duste na mírném plameni 90 minut.
Mezitím si připravte topinambury a kapustičky. Topinambury očistěte pod vodou, osušte a nakrájejte na tenké plátky (i se slupkou). Dejte je na plech, s pečícím papírem, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a promíchejte se zbylým tymiánem. Pak je pečte v troubě 30-40 minut na 200 °C.
Kapustičky rozkrájejte na půlky a uvařte 4 minuty v osolené vodě. Po uvaření je zchlaďte v ledové vodě (tím zastavíte proces vaření a po opečení budou na skus), osušte a zprudka opečte na pánvi. Až budou opečené, smíchejte je s pečenými topinambury a podle chuti dochuťte solí.
Po 90 minutách vytáhněte králíka (hotový králík by měl jít od kosti), veškerou zeleninu a špek. Zbylou šťávu svařte na půlku, ať vám vznikne hustá omáčka. Až bude omáčka hotová, vraťte tam králíka, zeleninu, špek a podávejte s topinambury a kapustičkami.