Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Zeleninový pastýřský koláč

07.11.2019 | 70 min.

Recept na pastýřský koláč pochází až z Velké Británie a jeho základem je obvykle jehněčí nebo hovězí. Není ani jedno váš šálek čaje? Vyzkoušejte vegetariánskou verzi od My Cooking Diary!

Ingredience

Zeleninová směs

200 g zelené francouzské čočky
30 g kořenové petržele
1 větší stonek řapíkatého celeru
100 g mrkve
1 střední cibule
1 větší stroužek česneku
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje extra virgin
1 velká lžíce rajčatového protlaku
200 ml červeného suchého vína
2 bobkové listy
3 větvičky čerstvého tymiánu (množství podle chuti)
kousek čerstvého rozmarýnu (množství podle chuti)
400 g drcených rajčat
2 hrsti čerstvého baby špenátu
250 ml zeleninového vývaru nebo vody
sůl a čerstvě mletý pepř
javorový sirup na doslazení v případě potřeby

Ingredience na kaši

800 g brambor
40 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
mléko a máslo podle potřeby
sůl

Postup

  1. Začneme tím, že si očistíme a nakrájíme petržel, mrkev i řapíkatý celer na menší kostičky a cibuli a česnek najemno. Ve větší pánvi si rozehřejeme máslo s olivovým olejem a začneme restovat cibulku na středním stupni. Po třech minutách přidáme mrkev, celer a petržel. Promícháme a restujeme společně asi 10 minut, dokud zelenina trochu nezměkne a nechytne zlatavou barvu. V tu chvíli přidáme na minutu rozvonět česnek a v zápětí přidáme na další minutu opéci protlak.
  2. Přidáme bobkový list, naskenaný tymián a rozmarýn a zalijeme červeným vínem. Víno necháme zredukovat tak, aby nám z něj v pánvi zbyla zhruba třetina. Přidáme drcená rajčata, propláchnutou čočku, sůl, pepř a lehce podlijeme vývarem nebo vodou. Pánev přiklopíme pokličkou a necháme na středním stupni vařit, dokud čočka nezměkne. Trvá to asi 30 minut. Občas se pod pokličku podíváme a v případě potřeby opět podlijeme vývarem nebo vodou. Na závěr směs ochutnáme. Čočka by měla být hotová krásně na skus a omáčka by vám měla už teď chutnat. Pokud tomu tak není, dochuťte případně ještě solí, pepřem nebo javorovým sirupem. Na závěr pánev odstavte z plotny a vmíchejte čerstvý špenát. Ten teplem sám krásně změkne. Směs by měla být poměrně hustá, ale měla by mít na spodku pánve pořád i trochu tekutiny.
  3. V mezičase, kdy se vaří čočka, si uděláme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody asi na 15 minut doměkka. Po uvaření brambory slijeme, přidáme do nich máslo, parmazán a rozmixujeme nebo rozšťoucháme do kaše. V případě potřeby přidávejte mléko. Konzistenci si přizpůsobte, někdo má rád kaši jemnější, někdo tu s kousky brambor.
  4. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a směs v pánvi uhlaďte pomocí stěrky. Na směs rovnoměrně rozprostřete kaši a dejte asi na 20 minut zapéct. Kaše na povrchu by měla být lehce zlatavá a křupavá.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky