Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Spaghetti frutti di mare

20.12.2019 | 45 min.

Ingredience

200 g kvalitních těstovin (ideálně spaghetti)
30 g másla
500 g slávek
300 g oupaných krevet s ocáskem
4 tygří krevety
150 g krájených očištěných sépií (nemusí být)
150 ml suchého bílého vína
200 g cherry rajčat (můžou být i v konzervě, prodává Mutti)
2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
extra panenský olivový olej
chilli podle chuti
4 hrst petrželky

Postup

  1. Jako druhé netradiční vánoční jídlo pro Globus jsem připravila těstoviny s mořskými plody. Jedna moje oblíbená italská restaurace je každoročně připravuje na Štědrý večer a schází se zde spousta Italů žijících v ČR, aby si připomněli domov. Přijde mi to kouzelné a ráda bych vám představila svou verzi tohoto jídla.
  2. Použijte jakékoliv kvalitní semolinové těstoviny, které mají hrubý povrch. Je to důležité, aby se omáčka a všechny chutě zachytily na těstovinách a nesklouzly z pasty do talíře. Těstoviny vařte ve velkém množství silně vroucí vody, která je slaná jako ta mořská. Vaří se do stupně al dente a následně se z vody kleštěmi přenáší rovnou do omáčky. Nikdy se necedí, neproplachují ani neprolévají olejem. Krevety ideálně kupte s již vytaženým střívkem, pokud je neseženete, krevetu podélně nařízněte na hřbetu a opatrně černé střívko vyjměte. V pokrmu by mohlo způsobit nepříjemnou hořkost. V Globusu je seženete u čerstvých ryb a mořských plodů.
  3. Slávky omyjte a očistěte. Ty, které jsou otevřené a po zaklepání se nezavřou, vyhoďte. Česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte.
  4. Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná stejně, jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli). Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, vkládejte je do vody v době, kdy se z mořských plodů odpaří víno, aby vám to vše časově vyšlo. Že jsou těstoviny al dente poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu). Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné než těstoviny rozvařené.
  5. Velkou pánev rozehřejte na vyšším plamenu nasucho a přidejte 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje. Počkejte minutku a vhoďte mušle a česnek. Párkrát je prohoďte na pánvi a přidejte krevety. Plamen držte stále na vyšší stupeň. Nakonec přidejte sépie, rajčata a případně chilli, pokud používáte. Restujte společně asi 3 minuty a přilijte víno. Počkejte, až se odpaří alkohol a přidejte vařené těstoviny rovnou z hrnce, ve kterém se vařily i s trochou vody. Ta pomůže udělat lesklou a krémovou konzistenci. Už jen chvíli provařte, prohoďte na pánvi a můžete stáhnout z ohně. Pár mušlí vyloupejte rovnou a vraťte do špaget, zbytek mušlí ponechte vcelku na ozdobu. Přimíchejte nasekanou petrželku, podle chuti osolte, opepřete a servírujte. Zde se sýr navrch nekoná, protože k mořským plodům se nehodí a neservíruje.

TIP: Syrové těstoviny můžete přidat přímo do pánve s mořskými plody a postupně přilévat vodu. Pasta pak bude mít mnohem intenzivnější chuť mořských plodů. Nezapomeňte ale, že musíte těstoviny míchat a postupně přidávat vodu.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky