Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Rybí polévka s lososovými knedlíčky

19.12.2022 | 60 min.

Oživte svoje sváteční menu chuťově bohatou rybí polévkou s lososovými knedlíčky.

Množství: 4–6 porcí

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

500 g odřezků z ryb (případně i hlava a porce ryby)
1 cibule
1 mrkev
1/2 petržele
kousek celeru
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
sůl
1,5 l vody
200 g čerstvého lososa (filet)
5 krajíců celozrnného toustového chleba
50 ml mléka
2 vejce
sůl
1 hrst nasekané hladkolisté petržele do knedlíčků
cca 6 lžic strouhanky
1 velká mrkev
1/2 větší petržele
kousek celeru
8cm špalíček pórku
3 lžíce přepuštěného másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 velká hrst mraženého hrášku
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
muškátový květ
50 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

1 hrst nasekané hladkolisté petržele
4 krajíce celozrnného toustového chleba na krutony

Postup

  1. Nejprve si připravte rybí vývar. Do většího hrnce dejte omyté rybí odřezky, případně rybí filet a hlavu (odstraňte žábry). Přidejte na kusy nakrájenou oškrábanou mrkev, petržel a celer, oloupanou a rozkrojenou cibuli, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijte 1,5 l studené vody. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 30 minut. Poté do hrnce přidejte filet z lososa zbavený kůže a vařte dalších 10 minut. Z hrnce opatrně vyjměte lososa a ostatní kousky ryb, přesuňte je na talíř a nechte mírně vychladnout.
  2. Z toustového chleba odstraňte kůrky a střídku rozsekejte v mixéru na hrubší strouhanku, kterou následně přendejte do větší misky a pokropte mlékem. Maso z lososa nasekejte na drobné kousky a přidejte je k navlhčenému chlebu. Přidejte 2 vejce, nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Zamíchejte a přidávejte postupně strouhanku, až směs přestane být hodně mokrá a získá polotuhou konzistenci. Nechte 10 minut odstát a poté ze směsi vytvarujte asi 20 kuliček velikosti vlašského ořechu.
  3. Mrkev, petržel, celer a pórek očistěte a nakrájejte na tenké nudličky, ideálně pomocí speciální škrabky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce přepuštěného másla a na mírném ohni na něm restujte zeleninu asi 5 minut. Poté zasypte hladkou moukou, krátce zarestujte a přilijte hrnek vlažné vody. Metličkou důkladně rozšlehejte a přilijte přes jemný cedník připravený rybí vývar.
  4. Přiveďte k varu a do polévky vložte připravené knedlíčky a přisypte mražený hrášek. Vařte na mírném ohni asi 5 minut, hotové knedlíčky vyplavou na povrch. Polévku dochuťte solí, bílým pepřem a muškátovým květem. Mezitím na zbylé lžíci přepuštěného máslo osmažte krutony z toustového chleba a nechte zatím stranou odsát na papírové utěrce. Nakonec polévku odstavte z ohně a přimíchejte šlehačku a nasekanou petržel. Podávejte s chlebovými krutony.

Náš tip

Pokud jste vařili vývar z rybího filetu, můžete do polévky přidat i obrané rybí maso.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky