Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Smažená vinná klobása s čočkou a zeleninou

25.11.2022 | 60 min.

V některých regionech se vinná klobása podává na Štědrý večer, skvělá bude ale i k novoročnímu obědu společně s tradiční čočkou.

Množství: 6 porcí

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

1 kg Vinné klobásy Globus
400 g zelené drobnozrnné čočky
2 lžíce sušené saturejky
sůl
2 lžíce přepuštěného másla
1 velká cibule
1 velká mrkev
2 řapíky celeru
2 stroužky česneku
2 lžičky uzené mleté papriky
2 plné lžíce hladké mouky
400 ml vody
3 brambory
3 bobkové listy
čerstvě namletý pepř
2-3 lžíce vinného octa
1 hrst sladkolisté petržele
1 kg vinné klobásy
hladká mouka na obalení
uzená mletá paprika na ochucení mouky
přepuštěné máslo nebo řepkový olej na smažení
Smažená vinná klobása s čočkou a zeleninou

Postup

  1. Čočku propláchněte, v hrnci zalijte studenou vodou, osolte a přidejte 1 lžíci sušené saturejky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20-25 minut doměkka. Čočku slijte a nechte zatím stranou.
  2. Mezitím si připravte zeleninový základ. V kastrolu rozpusťte přepuštěné máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po 3 minutách přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky a po dalších dvou minutách najemno nasekaný česnek. Když je zelenina lehce opečená, zasypte ji uzenou paprikou a hladkou moukou. Restujte asi 1 minutu, až se paprika krásně rozvoní, a poté zalijte 200 ml studené vody. Směs důkladně rozšlehejte metličkou, přilijte dalších 200 ml vody, rozmíchejte a přisypte na kostičky nakrájené brambory. Směs by měla mít konzistenci hustého guláše. Osolte, opepřete, přihoďte bobové listy a lžíci saturejky. Vařte na mírném ohni 15-20 minut, až bude zelenina měkká.
    Smažená vinná klobása s čočkou a zeleninou
  3. Z vinné klobásy zamotejte 6 šneků, které zpevněte párátky. V hlubokém talíři smíchejte asi ½ hrnku hladké mouky se 2 lžičkami mleté uzené papriky a lžičkou soli. Šneky v této směsi důkladně obalte, přebytečnou mouku oklepejte. V nepřilnavé pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej a vinnou klobásu na něm pozvolna opečte z obou stran dozlatova. Poté nechte okapat na papírové utěrce.
    Smažená vinná klobása s čočkou a zeleninou
  4. Mezitím přimíchejte k zeleninové směsi uvařenou čočku. Dochuťte ji solí a pepřem a přilijte vinný ocet, nechte ještě 2 minuty přejít varem, nakonec vmíchejte nasekanou hladkolistou petržel a podávejte s vinnou klobásou.
    Smažená vinná klobása s čočkou a zeleninou

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky