Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Segedínský guláš s chlebovým knedlíkem

26.10.2022 | 150 min.

Vychutnejte si vitamíny nabyté kysané zelí v perfektně vyváženém segedínském guláši s domácím chlebovým knedlíkem podle Petra Židka.

Ingredience

700 g vepřové plece Globus
3 lžíce vepřového sádla
4 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
400 g bílého kysaného zelí
300 g bílého zelí
2 lžíce sladké papriky
4 bobkové listy
1,5 l hovězího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
5 lžic zakysané smetany
1 lžíce kukuřičného škrobu
sůl
pepř
400 g staršího chleba
2 vejce
1 lžíce másla
100 ml smetany ke šlehání
čerstvá petržel
2 špetky muškátového oříšku
50 ml hovězího vývaru
pár kapek olivového oleje

Postup

  1. Vepřovou plec nakrájíme na menší kostičky (cca 3 x 3 cm), osolíme, opepříme a v hrnci zprudka opečeme na sádle. Jakmile bude maso opečené dozlatova, tak ho z hrnce vyndáme.
  2. Do hrnce přidáme lžíci sádla a dozlatova opečeme najemno nasekané 3 cibule a všechen česnek. Pak do hrnce vrátíme opečené maso, zaprášíme hladkou moukou, přidáme mletou papriku, bobkové listy a promícháme. Přilijeme ohřátý hovězí vývar a za občasného míchání na mírném ohni dusíme zhruba 30 minut (do poloměkka). Poté přidáme kysané zelí bez nálevu a dusíme, dokud maso není měkké (zhruba dalších 30 minut).
  3. Mezitím si připravíme křupavou cibuli a opečeme bílé zelí. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na co nejtenší plátky. Pak ji obalíme v kukuřičném škrobu a dozlatova usmažíme v rozpáleném oleji. Zelí nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme na pánvi s troškou sádla (čím víc zelí opečete, tím víc bude chuť výraznější).
    Segedínský guláš
  4. Hotový guláš dochutíme nálevem z bílého zelí, vmícháme smetanu ke šlehání a přidáme opečené zelí. Vše promícháme a necháme provařit zhruba 5 minut.
  5. Nyní zbývá už jen chlebový knedlík. Z chleba odkrojíme kůrku a natrháme ho na malé kousky. Zakápneme olivovým olejem, do křupava upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.
    Segedínský guláš
  6. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme společně se smetanou, muškátovým oříškem, solí, pepřem a máslem. Hotovou směs smícháme s opečeným chlebem, přidáme nasekanou petržel (i se stonky) a přilijeme trošku vývaru.
    Segedínský guláš
  7. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do směsi. Hotovou směs po částech zabalíme do potravinové fólie a smotáme do malých válečků. Při rolování fólii průběžně propichujeme párátkem a pořádně utahujeme, ať v knedlících nezůstane žádný vzduch. Knedlíky vaříme v páře 15 minut a po vytažení je necháme ležet dalších 5 minut ve fólii. Poté sejmeme fólii a opečeme je na pánvi s troškou sádla.
    Segedínský guláš
  8. Při servírování na každou porci guláše přidáme lžíci zakysané smetany, zasypeme křupavou cibulí a podáváme s opečeným knedlíkem.
    Segedínský guláš

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky