Makovec s citronovo-tymiánovou polevou

16.01.2020 | 75 min.

Ingredience

2 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku mletého máku
1,5 hrnku třtinového cukru
2 lžíce prášku do pečiva
1,5 lžíce citronové kůry
1 hrnek mandlového nebo sójového mléka
1/2 hrnku řepkového oleje
3 lžíce mletého lněného semínka
6 lžic vody
3 lžíce citronové šťávy
1 hrnek moučkového cukru
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
citronová kůra, mák a čerstvý tymián na ozdobení

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 175°C a připravíme si formu na dort o velikosti 23 cm. Tento recept obsahuje lněné “vajíčko”, které si musíme připravit jako první. Mleté lněné semínko smícháme s vodou a necháme 10 minut odležet. Mezitím v míse smícháme hladkou mouku, mletý mák, třtinový cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Vše promícháme, přidáme rostlinné mléko, řepkový olej a lněné vajíčko. Mícháme, dokud se nám všechny ingredience nespojí a nevznikne nám hladké těsto.
  2. Do formy vymazané rostlinným máslem a vysypané moukou nalijeme těsto, dáme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme makovec vychladnout a připravíme si polevu. V misce vyšleháme vidličkou citronovou šťávu společně s moučkovým cukrem, který jsme si předem přesili. Přidáme nasekaný čerstvý tymián, pořádně promícháme a polevu můžeme nalít na makovec. Ozdobíme citronovou kůrou, lístky čerstvého tymiánu a mákem.

Náš tip

Mák je skvělým rostlinným zdrojem vápníku! Pochutnat si na něm můžete třeba ve formě makovce s citronovo-tymiánovou polevou. Pokud nejste fanoušci pečení, zkuste si mák přidat třeba do vaší oblíbené kaše k snídani! :-)

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky