Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Anglické velikonoční bochánky

08.02.2023 | 150 min.

Chcete na Velikonoce vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte třeba tento recept od Josefa Maršálka na tradiční anglické bochánky podobné našim mazancům.

Množství: 16–20 bochánků

Doba přípravy: 2,5 hodiny včetně kynutí

Ingredience

Na kříže:

70 ml vody
70 g hladké mouky
špetka soli

Na bochánky:

400 g hladké mouky
60 g cukru krupice
230 ml mléka
2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
75 g másla
5 g soli
1 lžička mletého koření (skořice, muškátového oříšku, anýzu, hřebíčku...)
20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
300 g sušeného či kandovaného ovoce
kůra z jednoho citronu
50 g medu

Postup

        1. Do mouky přimícháme citronovou kůru a droždí a přilijeme vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vajíčko. Přidáme cukr, sůl a koření a nakonec ještě nasekané sušené ovoce. Ze směsi vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme kynout, dokud objem není dvojnásobný.
          Anglické velikonoční bochánky
        2. Poté na pomoučené ploše vytvarujeme 16-20 bochánků a dobře zakoulíme. Poté je vložíme do olejem vymazaného pekáčku.
          Anglické velikonoční bochánky
        3. Bochánky necháme na plechu dobře nakynout.
          Anglické velikonoční bochánky
        4. Zatímco bochánky kynou, do sáčku s ustřiženou špičkou smícháme 70 gramů vody, 70 gramů hladké mouky a špetku soli. Poté jednotlivé bochánky potřeme vajíčkem a sáčkem na každý z nich ozdobíme tak, že na každý bochánek naznačíme směsí kříž.
          Anglické velikonoční bochánky
        5. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení ještě potřeme bochánky medem. Nechte si chutnat!
          Anglické velikonoční bochánky

Náš tip

Anglické velikonoční bochánky, známe pod svým tradičním názvem Hot Cross Buns, si můžete připravit také ve slané nebo čokoládové verzi podle receptů Josefa Maršálka.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky