Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Třešňový clafoutis

02.06.2023 | 60 min.

Bublanina po francouzsku. Tak takhle by se dal definovat světoznámý třešňový dezert clafoutis. Perfektně se hodí pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a zůstalo vám doma alespoň půl kila přezrálých třešní.

Množství: 6–8 porcí (na jednu koláčovou formu)

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny

500 g přezrálých třešní
3 vejce
100 g cukru krupice
70 g hladké mouky
120 ml 33% smetany
240 ml mléka
2 lžíce třešňové pálenky či griotky
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli

Postup

  1. V míse rozšleháme vajíčka se solí a cukrem do pěny, poté přidáme mouku, pálenku, vanilkový cukr a olivový olej a vyšleháme do hladka tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky.
    Třešňový clafoutis
  2. Přidáme mléko a smetanu a ještě jednou krátce zamícháme.
    Třešňový clafoutis
  3. Troubu si rozehřejeme na 160 °C. Formu na koláč vymažeme olivovým olejem a hmotu do ní nalijeme.
    Třešňový clafoutis
  4. Povrch posypeme třešněmi, které můžeme, ale nemusíme vypeckovat. V kraji Limousine, odkud clafoutis pochází, se do koláče přidávají třešně včetně pecek, dezertu údajně dodají výraznější chuť, nicméně, je na vás, zda se je rozhodnete vypeckovat, či nikoli.
    Třešňový clafoutis
  5. Takto připravený koláč dáme do hlubšího plechu na pečení a umístíme do trouby. Na dno plechu nalijeme asi 0,5 l horké vody.
    Třešňový clafoutis
  6. Pečeme 25 až 30 minut do zlatova.
    Třešňový clafoutis
  7. Před podáváním pocukrujeme a podáváme ještě vlažné.
    Třešňový clafoutis

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky