Nevšední zdravé pomazánky: Krémová fazolová a pomazánka z červené čočky

01.08.2020 | 45 min.

Ingredience

Krémová fazolová pomazánka
300 g uvařených bílých máslových nebo Cannellini fazolí (nebo 1 plechovka)
100 g sýru feta
1 větší bílá cibule
hrst čerstvé bazalky
cca 50 ml olivového oleje extra virgin
šťáva z půlky citronu
kůra z jednoho citronu
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst lískových ořechů a čerstvá řeřicha na zdobení

Postup

  1. Cibulku si nakrájíme na tenká kolečka, která ještě překrojíme, a opečeme dozlatova na olivovém oleji (můžeme přidat i trochu másla). Na závěr cibulku lehce osolíme a promícháme.
    Krémová pomazánka z bílých fazolí Krémová pomazánka z bílých fazolí
  2. Většinu opečené cibulky (trochu si necháme na zdobení) společně se všemi dalšími ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne krásná jemná konzistence. Pokud bude pomazánka hodně hustá, přidejte klidně trochu vody. Bude se vám tak lépe mixovat, ale zas pozor, ať zachováte pomazánkovou konzistenci. Směs ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
    Krémová pomazánka z bílých fazolí Krémová pomazánka z bílých fazolí
  3. Na závěr si na suché pánvi lehce opečeme lískové ořechy. Pomazánku zdobíme oříšky, rozdrobeným sýrem feta, čerstvou řeřichou, bazalkou a opečenou cibulkou. Podáváme s pečivem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.
    Krémová pomazánka z bílých fazolí

Ingredience

Pomazánka z čočky
120 g červené čočky
300 g mrkve
červená cibule
2 lžíce sušených rajčat naložených v oleji
stroužek česneku
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
cca 50 ml olivového oleje extra virgin
hrst čerstvého koriandru
pár kapek citronové šťávy
čerstvé nebo mleté chilli podle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř
černý sezam, sušená rajčata a čerstvý koriandr na zdobení

Postup

  1. Čočku propláchneme a dáme vařit doměkka do osolené vody. Mrkev oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm široká kolečka. Cibuli si nakrájíme na větší kousky a v míse společně s mrkví, trochou olivového oleje, solí a pepřem promícháme. Takhle připravenou zeleninu nasypeme na plech a dáme cca na 25 minut péct do trouby na 180 stupňů. Zelenina by měla být po upečení krásně měkká a zároveň zlatavá na krajích.
    Pomazánka z červené čočky a pečené mrkve Pomazánka z červené čočky a pečené mrkve
  2. Hotovou čočku přemístíme společně s opečenou zeleninou a zbytkem ingrediencí do mixéru. Podle potřeby během mixování přidáváme vodu. Výslednou směs ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
    Pomazánka z červené čočky a pečené mrkve Pomazánka z červené čočky a pečené mrkve
  3. Zdobíme nakrájenými kousky sušených rajčat, čerstvým koriandrem a černým sezamem. Pomazánku podáváme s čerstvým pečivem nebo čerstvou nakrájenou zeleninou.
    Pomazánka z červené čočky a pečené mrkve

Kategorie:

Bez masa Chuťovky Pomazánka Snídaně Zdravý svět

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky