Perníčky

11.12.2020 | 120 min.

Ingredience

4 vejce
250 g cukru moučka
60 g másla
100 g medu
650 g hladké mouky
2 lžíce perníkového koření
2 lžičky sody

Na polevu:

bílek
moučkový cukr
citronová šťáva

Postup

  1. Nejdříve vyšlehejte z vajec a cukru pěnu. Pak rozpusťte máslo a med. Suroviny nechte na chvilku vychladit, a pak je přidejte k našlehané pěně. Poté smíchejte suché ingredience, prosypte je přes síto a postupně kousek po kousku je přidávejte k směsi z pěny, másla a medu. Jakmile bude mít těsto hustou konzistenci, vyklopte ho na vál. Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomínejte si ho pravidelně podsypávat moukou. Vypracované těsto pak zabalte a vložte alespoň na 24 hodin do ledničky.
  2. Až bude těsto odleželé, vyválejte z něj asi půlcentimetrový vál. Pak se můžete pustit do vykrajování. Perníčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo speciální pečící fólií a pečte v rozehřáté troubě na 160 °C. Doba pečení se odvíjí od velikosti perníčků, ale stačit by mělo asi 12 minut, než budou perníčky hotové.
    Perníčky Perníčky
  3. Až je vytáhnete z trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem a nechte vychladnout. Perníčky se pak budou krásně lesknout. Do zdobení se ale hned nepouštějte a nechte perníčky alespoň jeden den uležet.
    Perníčky
  4. Pak přijde na řadu závěrečné zdobení. Polevu připravíte z bílku, prosátého cukru a citronové šťávy. Nejdříve třete bílek s cukrem, směs ale nešlehejte. Poté postupně přidávejte po lžících cukr a citronovou šťávu, dokud nebude mít poleva správnou konzistenci. Poznáte to tak, že by neměla stékat z vařečky, ale také by neměla být příliš hustá. S hotovou polevou se pak můžete pustit do zdobení perníčků.

Kategorie:

Pečení Vánoce

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky