Kachna na zázvoru s povidly

21.12.2020 | 240 min.

Ingredience

Na kachnu:

1 chlazená kachna
čerstvý zázvor (zhruba velikost palce)
sůl
kmín

Na omáčku a jablka:

výpek z kachny
švestková povidla
4 jablka (plus 2 dovnitř kachny)
100 g cukru krupice
trochu vody nebo moštu

Na noky:

1 kg brambor vařených ve slupce
250 g hrubé mouky
1 lžíce bramborového škrobu
2 menší vejce
sůl

Postup

  1. Kachnu omyjte, osušte, osolte a potřete najemno nastrouhaným zázvorem. Dovnitř můžete také vložit jedno nebo dvě celá jablka, záleží na velikosti kachny. Nakonec maso posypte kmínem. Podle toho, jak moc je kachna tučná, ji ještě můžete podlít troškou vody. Pak přiklopte pekáč a vložte kachnu do trouby. Pečte na 160 °C po dobu tří hodin. Maso ale průběžně kontrolujte a podlévejte. Jakmile jde maso od kosti, přidejte trochu na teplotě a nezakrytou kachnu krátce pečte „na křupavou kůžičku“. Ale opravdu jen krátce – jinak se maso vysuší.
    Kachna na zázvoru s povidly Kachna na zázvoru s povidly
  2. Výpek pak slijte do hrnce, kachnu zakryjte a nechte chvíli odpočívat. Poté povařte výpek z kachny, přidejte asi čtyři lžíce povidel, metličkou vymíchejte hladkou omáčku a přelijte ji do pekáče ke kachně.
  3. Teď přichází na řadu příprava karamelu, který utavíte z cukru. K němu pak přidejte trochu vody nebo moštu. Karamel se nejdříve srazí, ale směs nahřívejte a míchejte dál, než se úplně rozpustí. Nyní přidejte oloupaná jablka nakrájená na větší kusy a chvilku je povařte. Stačí opravdu chvilka, jablka by se neměla rozpadat. Potom směs odstavte z plotny a nechte chvíli odpočinout. Díky tomu do sebe jablka nasají karamel a jednotlivé chutě se krásně propojí. Nakonec jablka přidejte ke kachně a omáčce do pekáčku.
  4. Kachnu podávejte s bramborovými noky. Připravíte je tak, že nejdříve uvaříte brambory ve slupce a necháte je úplně vychladnout – klidně i celou noc. Poté je můžete oloupat, nastrouhat najemno, smíchat s ostatními ingrediencemi a pustit se do tvarování noků. Až je budete mít hotové, vařte je ve vroucí osolené vodě po dobu šesti minut. Nakonec noky po okapání potřete sádlem a ještě chvilku orestujte na pánvi s troškou sádla.

Kategorie:

Pečení

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky