Maková roláda

05.02.2021 | 45 min.

Ingredience

Na těsto:

4 vejce
špetka soli
100 g cukru krupice
80 g hladké mouky
50 g mletého máku

Na krém:

200 g mascarpone
200 g tvarohu
80 g smetany ke šlehání 31%
70 g cukru moučka

Na dokončení:

švestková povidla

Postup

  1. Připravíme si nízký plech a vyložíme ho pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Připravíme si suroviny. Do jedné mísy si připravíme bílky, do druhé žloutky. Mouku si smícháme s mákem a do zvláštní misky si odvážíme cukr.
    Maková roláda s tvarohovým krémem
  2. Do žloutků přisypeme 2/3 cukru a našleháme do pěny. Bílky se špetkou soli šleháme se zbytkem cukru. Pozor na přešlehání. Žloutkovou směs přidáme do našlehaných bílků a opatrně stěrkou promícháme. Natřikrát přidáme mouku s mákem a zase velmi opatrně promícháme, abychom si z těsta nevyhnali všechen vzduch a roláda zůstala nadýchaná.
    Maková roláda s tvarohovým krémem Maková roláda s tvarohovým krémem
  3. Pečící papír z plechu si položíme na pracovní stůl a těsto na něj rovnoměrně natřeme tupou stranou dlouhého nože. Plech si přistavíme ke stolu. Pečící papír s těstem chytneme za rožky a přetáhneme na plech. Roládu dáme do trouby a pečeme krátce asi 8 - 10 minut.
    Maková roláda s tvarohovým krémem Maková roláda s tvarohovým krémem
  4. Po upečení ji na povrchu lehce poprášíme moučkovým cukrem a překlopíme na čistý pečicí papír. Papír, na kterém se roláda pekla, opatrně sloupneme. Roládu necháme vychladnout.
    Maková roláda s tvarohovým krémem
  5. Krém si připravíme velmi jednoduše. Všechny ingredience odvážíme do mísy a vyšleháme asi 3 minuty do konzistence hebkého krému. Vychladlou roládu opět otočíme. Potřeme povidly, krémem a stočíme. Zabalíme do alobalu a dáme do lednice vychladit.
    Maková roláda s tvarohovým krémem

Kategorie:

Pečení

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky