-
Do mouky dáme sůl, na větší kousky nakrájené studené máslo a vypracujeme lehkou drobenku. Teprve poté přidáme jogurt a rychle a krátce vypracujeme hladké těsto. To necháme v lednici přikryté asi 30 minut odpočinout.
-
Poté jej vyválíme na čtverec 36 x 36 cm a nakrájíme rádýlkem na 16 stejných čtverců. Každý čtverec namotáme na plechovou trubičku - stejnou, jako používáme na kremrole. V místě spojení k sobě rohy slepíme rozšlehaným vajíčkem. Odkládáme na plech vyložený papírem na pečení. Všechny šátečky potřeme vajíčkem a necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° asi 20 až 25 minut dozlatova. Ještě vlažné je opatrně sundáme z trubiček, na kterých se pekly. Vychladlé pocukrujeme.
-
Do hrnce odměříme mléko, přidáme cukr krupice, vanilkový cukr, pudinkový prášek, máslo a žloutek a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, poté pudink nalijeme do čisté misky, povrch přikryjeme kuchyňskou fólii a necháme dobře vychladnout.
-
Studený pudink dobře vyšleháme a opatrně do něj “zabalíme” dopevna ušlehanou šlehačku. Krémem naplníme sáček se širokou řezanou trubičkou a upečené šátečky tímto krémem naplníme. Můžeme před podáváním lehce vychladit a zkonzumujeme během několika hodin.