-
Postup je stejný, jako když děláme italské krémové rizoto, jen místo rýže používáme kroupy. Kroupy je dobré předem namočit. Ideální je přes noc, ale minimálně to chce alespoň tři hodiny. Budou se pak v rizotu vařit kratší dobu. Stejně tak je potřeba namočit sušené houby, pokud je používáme. Tam stačí 20 minut předem do vlažné vody. Na dvě hrsti sušených hub dávám cca 250 ml vody. Kroupy po namáčení slijeme a necháme okapat přebytečnou vodu. Houby taky scedíme, ale vodu z hub použijeme do jídla. Má v sobě spoustu aroma. Do malého hrnce si dáme ohřívat i vývar, ať ho máme pak teplý po ruce.
-
Šalotku i česnek si nakrájíme najemno a na pánev dáme rozehřívat máslo na střední stupeň. Na másle necháme pár minut změknout šalotku (nechceme ji moc opečenou), přidáme na minutu rozvonět česnek a pak přidáme okapané houby a mletý kmín. Směs společně asi dvě minuty opékáme, přidáme okapané kroupy a lehce osolíme. Stupeň na plotně lehce zvýšíme a do pánve vlijeme víno. Necháme ho téměř vyvařit a přidáme vodu z hub. Za občasného míchání necháme vstřebat do krup a pak po cca 100 ml přidáváme postupně horký vývar. Proces opakujeme do té doby, dokud nejsou kroupy měkké a akorát hotové. Může se stát, že vývar nebudete potřebovat celý.
-
V tuhle chvíli je potřeba mít v pánvi ještě trochu vývaru, ale ne moc. Přidáme studené máslo, parmazán, mezi prsty promnutou majoránku a mícháme, dokud se máslo a sýr nerozpustí a nevznikne tak krémová konzistence. Na závěr finálně osolíme a opepříme podle chuti a ihned podáváme. Zdobíme trochou parmazánu a čerstvým tymiánem s petrželkou. Pokud máme rádi, můžete zakápnout ještě kvalitním olivovým olejem.