Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Pomalu pečený vepřový bůček

22.02.2022 | 150 min.

Množství: 6 porcí

Doba přípravy: 30 minut příprava + 2 hodiny pečení

Ingredience

2 kg vepřového bůčku s kůží a kostí Globus
1 lžička soli
1 lžička třtinového cukru
římský kmín a rozmarýn
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 pomeranče, nastrouhaná
sójová omáčka
3 dcl světlého piva
2 lžíce majoránky
30 bílých nakládaných cibulek
1 lžíce slunečnicového oleje
1,5 kg uzené slaniny Globus
0,5 l kuřecího vývaru
150 g másla
500 g mraženého hrášku
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
pečená baby karotka nebo barevná baby mrkev

Postup

  1. Ostrým nožem nařízneme kůži do kříže cca do čtvrtiny tloušťky masa. Sůl, cukr, rozmarýn, římský kmín a pomerančovou kůru vetřeme do tuku a pár minut pořádně masírujeme, aby se maso naložilo a vstřebávalo. Maso lehce osušíme papírovou utěrkou. Vepřový bůček otočíme a na spodní straně nařízneme křížový vzor, poté do něj vetřeme znova pomerančovou kůru, sójovou omáčku a polovinu majoránky. Maso opět otočíme kůží nahoru, přikryjme a necháme 6–8 hodin v lednici. Po odležení předehřejeme troubu s grilem na 215 °C.
    Pomalu pečený vepřový bůček naložený v pomeranči s mladou karotkou a hráškem
  2. Vepřový bůček položíme kůží nahoru v pekáči a pečeme 20 minut se zapnutým grilem, popř. bez grilu do zlatova cca 30 minut. Poté bůček otočíme kůží dolů, snížíme teplotu trouby na 170 °C, podlijeme 3 dcl světlého piva a pokračujeme v pečení vepřového masa další 1,5 hodiny. Občas maso přelijeme výpekem, dokud nebude kůže zlatavá a křupavá a maso upečené.
    Pomalu pečený vepřový bůček naložený v pomeranči s mladou karotkou a hráškem
  3. Na velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme slaninu a škvaříme, dokud nezačne stékat tuk. Přidáme nakládané cibulky a dále restujeme zvolna, než budou škvarky a cibule zlatohnědé.
    Pomalu pečený vepřový bůček naložený v pomeranči s mladou karotkou a hráškem
  4. Baby karotku očistíme a opečeme na másle spolu s římským kmínem, majoránkou a česnekem. Jakmile bude zlatavá, přidáme mražený hrášek a zlehka podlijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem. Šťávu z vepřového pekáče slijeme do pánve spolu s kuřecím vývarem a několik minut vaříme, dokud se trochu nezredukuje. Přidáme zbývající majoránku a máslo a mícháme, dokud se nespojí. Orestovanou zeleninu, cibulky, slaninu, hrášek a mrkvičky přidáme pod bůček a nakrájený na plátky spolu s baby karotkou servírujeme buď v jednom pekáči, nebo jako porce na talíři spolu se zeleninovou přízdobou.
    Pomalu pečený vepřový bůček naložený v pomeranči s mladou karotkou a hráškem

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky