Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Vepřová krkovice marinovaná v javorovém sirupu

02.03.2022 | 90 min.

Množství: cca 6 porcí

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience

Maso:

2,5 kg vepřové krkovice s kostí Globus
1 svazek rozmarýnu

Na marinádu:

100 ml javorového sirupu
50 g dijonské hořčice
2 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce uzené papriky
2 - 3 zelené chilli papričky, středně velké

Postup

  1. Vepřovou krkovici položíme na prkénko a ostrým nožem propícháme asi 20 otvorů po celé straně kůže. Snítky rozmarýnu zatlačíme hluboko do důlků a poté vše okořeníme solí.
    Vepřová krkovička marinovaná v javorovém sirupu s bylinkovou krustou
  2. Vytvoříme si marinádu – dáme všechny ingredience do malého hrnce, několik nakrájených chilli papriček ponecháme stranou a přivedeme k varu. Mícháme, aby se vše dobře spojilo, poté stáhneme z plotny a odstavíme. Předehřejeme si troubu na 200 °C, popřípadě v létě zapálíme gril. Dále rozpálíme pánev s vroubky na opékání.
    Vepřová krkovička marinovaná v javorovém sirupu s bylinkovou krustou
  3. Vepřové maso položíme na rozpálený gril / pánev kůží dolů a pečeme 5 minut zprudka z každé strany, aby se maso pořádně zatáhlo. Otočíme pomocí kleští a dalších 5 minut pečeme po všech stranách. Poté potřeme připravenou marinádou. Maso dáme do pekáče a vložíme do rozpálené trouby na 200 °C, pečeme 30 minut ze všech stran. Poté snížíme teplotu trouby na 180 °C a podléváme výpekem.
    Vepřová krkovička marinovaná v javorovém sirupu s bylinkovou krustou
  4. Pečeme dalších 15 minut, podléváme každých 5 minut, nebo dokud nebude krkovice hotová podle vašich představ. Uvnitř masa by měla být teplota minimálně 56 °C a více. Zvenčí by glazura měla být lesklá a zlatavá.
    Vyjmeme ven z trouby a volně přikryjeme alobalem a necháme alespoň 10 minut odpočívat. Nakrájíme na tenké plátky.
  5. Vepřové plátky potřeme znovu vypečenou marinádou, nakrájenými chilli papričkami a prohřejeme na pánvi, dokud nebudou lepkavé a zkaramelizované, poté je obalíme ve směsi bylinkové krusty.
    Tu si připravíme ze starší opečené housky a hrsti čerstvých voňavých bylinek (petržel, bazalka, rozmarýn, koriandr a sůl). Vše rozmixujeme najemno v mixéru a zapracujeme spolu se změklým máslem.
    Vepřová krkovička marinovaná v javorovém sirupu s bylinkovou krustou
  6. A máme hotovo!
    Vepřová krkovička marinovaná v javorovém sirupu s bylinkovou krustou

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky