Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Fermentovaná zelenina

09.03.2022 | 30 min.

Budete potřebovat: 4 zavařovací sklenice (objem cca 900 ml)

Doba přípravy: 30 minut + fermentování 7 - 10 dní

Ingredience

1/2 hlávky bílého zelí
1/2 hlávky červeného zelí
1/4 květáku
6 ředkviček
4 mrkve
4 červené cibule
chilli, hřebíček, bobkový list
sůl
voda

Postup

  1. Sklenice důkladně vymyjeme jarem a horkou vodou, abychom je zbavili případných nečistot. Poté je vysušíme. Zeleninu také důkladně omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Květák rozdělíme na malé růžičky.
    Fermentovaná zelenina
  2. Nyní začneme zeleninu vrstvit do sklenic. Nejprve dáme na dno každé sklenice trochu zeleniny, přidáme koření na dochucení a poté přidáme i zbytek zeleniny. Zeleninu ve sklenicích můžeme libovolně míchat. Nebojíme se ji do sklenic pořádně napěchovat.
    Fermentovaná zelenina
  3. Nakonec sklenice zalijeme solným roztokem. Ten připravíme rozpuštěním 20 gramů soli v jednom litru vody. Na zalití čtyř sklenic budeme potřebovat roztok asi ze dvou litrů vody.
    Fermentovaná zelenina
  4. Zelenina by před zavřením sklenice měla být zhruba 1–2 centimetry pod hladinou. Pokud tedy některé kousky vyplavaly, zapěchujeme je zpět nebo zatížíme například důkladně vyčištěným oblázkem.
    Fermentovaná zelenina
  5. Připravené sklenice zavřeme víčkem, které ale není potřeba příliš utahovat. Sklenice dáme do plechu nebo mísy s vyšším okrajem (tekutina během procesu fermentace může vybublat) a dáme na tmavé místo. Fermentace by měla probíhat při teplotě kolem 20 stupňů. Už druhý den můžeme ve sklenici pozorovat vznikající bublinky.
  6. Po 7–10 dnech je zelenina dostatečně prokvašená, takže přestane bublat. Bude mít lehce štiplavou chuť. Sklenice přesuneme do lednice a postupně ujídáme. Při skladování v chladu vydrží zelenina několik měsíců.

Kategorie:

Zelenina

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky