Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Pečené kuře na česneku a fenyklu

22.04.2022 | 90 min.

Toto pečené voňavé kuře se stane u vás doma skutečnou závislostí. Ideální na nedělní oběd, když nemáte moc času. Obvykle se peče v celku v jednom hrnci se šalotkou a česnekem a fenyklem. Je možné ho doplnit i ostravskou klobásou z Globusu.

Jelikož nastává období medvědího česneku, určitě tento recept vyzkoušejte i s touto úžasnou zdravou bylinkou namísto estragonu a věřte, že chuť bude mnohem lahodnější a pikantnější.

Pro vytvoření bohatší krémové omáčky z likéru můžete vmíchat čerstvě nasekaný estragon nebo medvědí česnek a trochu poctivé zakysané smetany.

Možná je netradiční, ale velmi chutný.

Množství: 4 porce

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience

Maso:

250 g šalotky
1 celé čerstvé kuře
1/2 citrónu
1 bobkový list
1 lžíce čerstvého tymiánu na drobno
25 g másla
2 ostravské klobásy Globus
1 menší fenykl
1 lžíce slunečnicového oleje
2-3 paličky česneku na stroužky
150 ml pomerančového likéru
250 ml kuřecího vývaru
2 lžíce nasekaných lístků estragonu nebo medvědího česneku
250 ml zakysané smetany
vločková mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 200 °C. Očistěné kuře naplníme do dutiny a pod kůži rozetřeným kouskem másla s rozdrceným česnekem asi ze 4 stroužků, tymiánem, solí a citronovou šťávou. Kuře zevnitř i zvenku bohatě ochutíme mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Posypeme nasekaným tymiánem ze všech stran, důkladně namasírujeme.
    Pečené kuře na česneku a fenyklu
  2. Ve velkém ohnivzdorném kastrolu rozpustíme máslo s olejem. Kuře opečeme na středně vysokém ohni několik minut z každé strany, aby získalo pěkně zlatou barvu. Poté dáme kuře stranou a přidáme oloupanou a nakrájenou šalotku s česnekem, klobáskou a fenyklem. Opékáme zhruba 5 min., poté vrátíme zpět kuře a směs ze šalotky, klobásky, fenyklu dáme okolo něj.
    Pečené kuře na česneku a fenyklu
  3. Kuře zalijeme pomerančovým likérem a kuřecím vývarem. Přidáme bylinky a bobkový list, žáruvzdorný pekáč přikryjeme poklicí a přivedeme tekutinu k varu na plotně. Poté vložíme do trouby na 1¼ hodiny, nebo dokud není kuře důkladně propečené a česnek zcela nezměkne.
    Pečené kuře na česneku a fenyklu
  4. Kuře přendáme na nahřátý talíř a přikryjeme kouskem alobalu, aby nevychladlo. Uchopíme kastrol utěrkou a nakloníme, aby vypečená kuřecí šťáva stekla na jednu stranu. Odstraníme veškerý tuk, který vystoupí na povrch, a přimícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme.
  5. Vrátíme kastrol na plotnu a vmícháme nasekaný estragon nebo medvědí česnek a promícháme. Za stálého míchání přivedeme k mírnému varu. Vaříme tři minuty. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a nalijeme do nahřátého džbánu, abychom mohli přelévat kuře.
    Pečené kuře na česneku a fenyklu
  6. Kuře nakrájíme na hrubé kousky a podáváme s omáčkou. Nejlépe se k tomuto kuřeti hodí savojské brambory s kapustou a uzenou slaninou.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky