Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky

21.06.2022 | 90 min.

Připravte si voňavou domácí pizzu z kváskového těsta a chlebové mouky podle receptu Vojtěcha Poštulky. Naplnit ji můžete čímkoliv máte rádi, třeba klobásou, sýry, rajčaty a paprikou jako v našem receptu.


Množství: 4 pizzy

Doba přípravy: 1 hodina kynutí a 30 minut pečení

Ingredience

Na kvásek:

300 ml vody o teplotě 30 °C
15 g medu
7 g sušeného droždí
200 g hladké mouky typu 00

Na těsto:

500 g celé směsi kvásku
20 g soli
300 g chlebové mouky
200 ml teplé vody
500 g hladké mouky typu 00
50 ml olivového oleje extra virgin

Na rajčatovou omáčku na pizzu:

500 g loupaných rajčat v nálevu
1 cl červeného vinného octu
1 lžička cukru
3 stroužky česneku
hrstka čerstvého oregana nebo bazalky
sůl

Na náplň:

strouhaný parmezán
mozzarella
klobása
rajčata
paprika
oregano

Postup

    1. Z vlažné vody (cca 30 °C), medu, sušeného droždí a hladké mouky si vytvoříme kvásek. Ve vlažné vodě rozmícháme med, droždí a poté přimícháme mouku. Vše společně důkladně rozmícháme, nejlépe v plastové nebo kovové misce, která nám drží stabilní teplotu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě pomalu kynout cca 1 hodinu. Dá se vytvořit i v lednici dopředu, ale trvalo by to minimálně 16–24 hodin.
      Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky
    2. Mezitím si připravíme omáčku na pizzu a ostatní ingredience. Na omáčku budeme potřebovat sterilovaná loupaná rajčata, ta rozmačkáme a dochutíme vinným octem, cukrem, česnekem, solí a bazalkou nebo čerstvým či sušeným oreganem.
      Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky
    3. Kvásek dáme do mixovací nádoby spolu s hnětacím hákem, přilijeme vodu, sůl, olivový olej a chlebovou mouku. Pomalu hněteme alespoň 10 minut, než se vše spojí. Ze začátku bude těsto dost lepkavé, záleží na mouce a obsahu lepku. Poté podle tuhosti dosypáváme již hladkou světlou mouku, je možné, že těsto ještě zvládne absorbovat cca 500 g. Znovu promícháváme, ale již na větší otáčky, aby se těsto co nejvíce prohnětlo. Když se těsto už nebude lepit k okraji, vyndáme je a rozdělíme na 4 kusy, z těch vytvoříme krásné bochánky a necháme ještě 30 minut kynout.
      Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky
    4. Předehřejeme si troubu na 225 °C a připravíme si suroviny, které máme nejraději. Nakynuté bochánky buď vytvarujeme do klasického kulatého tvaru tím, že budeme roztahovat okraje, anebo jednoduše rozválíme na silikonu. Poté potřeme omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem a postupně dáváme ostatní ingredience. Použít můžete např. sušenou klobásku a mozzarellu s čerstvou bazalkou.
      Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky
    5. Pečeme na pečicím papíru zhruba 15 minut, během pečení otočíme, aby se těsto propeklo stejnoměrně a bylo křupavé. Po upečení necháme cca 3 minuty vychladnout, než rozkrojíme a s chutí se zakousneme.
      Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky