Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Roláda z krůtích prsou plněná lesními houbami a meruňkami se slaninou

06.09.2022 | 90 min.

Zkuste pro své hosty připravit jedinečný gastronomický zážitek a překvapte je netradiční krůtí roládou se slaninou a originální nádivkou s houbami a meruňkami.

Množství: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Ingredience

Na krůtí prsa:

1 velké krůtí prso s motýlkem
sůl a čerstvě mletý černý pepř
olivový olej
15 plátků italské pancetty (nebo 6 plátků kvalitní sušené šunky)

Na houbovou nádivku s meruňkami:

2 lžíce olivového oleje
3 velké cibule nakrájené nadrobno
100 g nakrájených čerstvých nebo mražených hub
4 lžičky nasekané petrželky nebo natě z cibulky
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
5 mražených nebo sušených meruněk, nakrájených na menší kousky
100 g nakrájených čerstvých nebo mražených hub
120 g čerstvé strouhanky
2 lžíce mascarpone

Na ozdobu:

máslo
2 malé cibulky
2 plátky sušené pancetty
8 malých letních jablek, nakrájených na čtvrtky a zbavených jádřinců
1 lžíce moučkového cukru
snítky rozmarýnu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C a pustíme se do přípravy nádivky. Rozehřejeme olej a šalotku na mírném ohni opečeme do světle zlatavě hnědé barvy. Přidáme houby a orestujeme, aby pustily co nejvíce vody. Přidáme česnek, petržel, jarní cibulku a dochutíme solí a pepřem. Vmícháme nakrájené meruňky a strouhanku, přidáme mascarpone a dobře promícháme. Dáme stranou odpočinout.
    Roláda z krůtích prsou
  2. Krůtu si naporcujeme a nakrájíme tak, aby se dala pěkně zabalit. Dáme na pracovní desku, krůtí prsa zakryjeme kusem potravinové fólie a úderem paličky nebo válečku je vyrovnáme do rovnoměrné tloušťky. Odstraníme fólii a okořeníme krůtu solí a pepřem a čerstvými bylinkami, rozmarýnem a tymiánem.
  3. Na pečicí papír nebo potravinovou fólii rozložíme vrstvu sušené pancetty (nebo sušené šunky) a potřeme olivovým olejem. Poté na ni dáme okořeněná krůtí prsa a nádivku. Důkladně srolujeme do válečku.
    Roláda z krůtích prsou
  4. Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem si orestujeme cibulku, česnek, jablka a sušenou šunku spolu s bylinkami do zlatova. Poté vložíme kus rolády tak, aby se místo spoje opeklo jako první a roláda se nerozjela od sebe. Opékáme cca 5 minut, poté přidáme máslo a podlijeme vývarem nebo ciderovým pivem.
    Roláda z krůtích prsou
  5. Párkrát roládu výpekem a vývarem přelijeme, aby se nám chuť dostala do celého kusu masa a aby roláda nebyla suchá. Přeneseme do předehřáté trouby, čas od času maso podlijeme.
  6. Pečeme cca 25–30 minut, slanina by měla být krásně zlatavá a křupavá (pokud používáme teploměr na maso, plněná krůta by měla dosáhnout teploty uvnitř vpichu 72 °C).
    Roláda z krůtích prsou
  7. Na ozdobu přidáme máslo do pánve nastavené na střední teplotu a necháme rozpustit. Vložíme jablka, cibulku, slaninu řeznou stranou dolů. Přisypeme cukr a rozmarýn a opékáme, dokud nezkaramelizují dozlatova.
  8. Po upečení krůtu přendáme opatrně na talíř a přikryjeme, aby se udržela v teple, zatímco ji necháme odpočinout. Plech s kuchařskou šťávou uschováme.
  9. Vypečenou šťávu zalijeme kuřecím vývarem, vrátíme znovu k varu a vaříme, dokud se objem tekutiny trochu nezmenší. Přidáme trochu zápražky, aby omáčka zhoustla. Zalijeme smetanou a necháme minutu povařit, dochutíme solí a muškátovým oříškem, čerstvými bylinkami a ke konci zjemníme máslem.
  10. Servírujeme překrojené na plátky spolu s vypečenými jablky, šalotkou a slaninou. Ozdobit můžeme např. květy lichořeřišnice a přelijeme jemnou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí rané brambory s máslem.
    Roláda z krůtích prsou

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky