Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Teplý salát z pečené dýně Hokkaido s vepřovou panenkou

04.10.2022 | 35 min.

Vyzkoušejte netradiční teplý salát z pečené dýně Hokkaido a vepřové panenky ve slanině, s pistáciemi a borůvkami podle Vojtěcha Poštulky.

Množství: 4 porce

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience

Na vepřovou panenku:

0,5 kg vepřové panenky z Řeznictví Globus
0,25 kg anglické slaniny z Řeznictví Globus
sůl a pepř
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
řepkový olej
krémové balsamico

Na salát z dýně:

1 dýně Hokkaido
olivový olej Globus
římský kmín
kardamom
koriandrová semínka
zázvor
česnek
pistácie
čerstvé borůvky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
lichořeřišnice, rukola nebo polníček na ozdobu
Teplý salát z pečené dýně a vepřové panenky

Postup

  1. Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na velké kousky dlouhé asi jako palec. Osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Poté takto kořeněné maso zabalíme do krájené anglické slaniny a dáme stranou na chvíli odležet.
    Teplý salát z pečené dýně a vepřové panenky
  2. Nakrájíme dýni Hokkaido a vložíme ji do zapékací nádoby. Zakápneme olivovým olejem a přidáme koření: kardamom, římský kmín a koriandrová semínka. Všechnu takto naloženu dýni vložíme do rozehřáté horkovzdušné trouby na 200 °C. Budeme péct cca 20 minut a přibližně v polovině přidáme nakrájený zázvor a drcený česnek. Borůvky s bylinkami si schováme na poslední dvě minuty pečení, kdy je přidáme k upečené dýni, aby vše provoněly.
    Teplý salát z pečené dýně a vepřové panenky
  3. Mezitím si na sporáku pozvolna rozehřejeme vhodnou pánvičku s trochou řepkového oleje a postupně na ní na mírném ohni ze všech stran opečeme zabalenou a okořeněnou vepřovou panenku, aby slanina byla křupavá a maso nebylo moc gumové. Poznáme to tak, že když na něj lehce zatlačíme prstem nebo pinzetou, maso nebude pružit.
    Teplý salát z pečené dýně a vepřové panenky
  4. Vepřová panenka by měla být ve středu krásně růžová a šťavnatá, takže celý proces bude trvat cca 10 minut. Samozřejmě kdo má rád maso více propečené, nechá ji péct alespoň o 3 minuty déle. Poté přisypeme oloupané pistácie, čerstvé bylinky a zakápneme krémovým balsamikem.
    Teplý salát z pečené dýně a vepřové panenky
  5. Servírujeme vše dohromady na talíři anebo rovnou v zapékací misce. Na dekoraci jsem použil ještě čerstvé listy lichořeřišnice, která nám roste na zahradě, ale klidně můžeme přidat trochu listů rukoly nebo polníčku. Vše ještě na závěr zakápneme olivovým olejem a balsamikem.
    Teplý salát z pečené dýně a vepřové panenky

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky