Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem

28.10.2022 | 150 min.

Toto originální choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem od Kitchen Affair se skvěle hodí jak na halloweenskou párty, tak i jakoukoliv podzimní oslavu.

Množství: na 15 ks

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience

Na choux:

100 ml mléka
100 ml vody
90 g másla
špetka soli
špetka cukru
130 g hladké mouky
200 g vajec (cca 34 ks)

Na křupavou vrstvu:

60 g hladké mouky
60 g třtinového cukru Globus
50 g másla

Na kaki kompot:

5 ks zralých kaki
3 lžíce třtinového cukru Globus
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce kukuřičného škrobu
4 ks hřebíčku
¼ lžičky sušeného mletého zázvoru

Na šlehačkový krém:

500 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
40 g moučkového cukru

Na ozdobu:

čokoládové pecky, kousky čokolády, cukrářské posypky
Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem

Postup

  1. Nejprve si připravíme choux. Mléko s vodou dáme do hrnce a přidáme máslo, cukr a sůl. Máslo necháme rozpustit, a až začne směs lehce pěnit (vytvářet malé bublinky), vsypeme mouku. Mouku důkladně rozmícháme a 3 minuty odpalujeme ode dna hrnce.
  2. Takto připravené směs dáme do mísy robotu a pomocí „K metly“ zapracujeme po částech vejce, dokud nebude těsto hladké a lesklé.
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem
  3. Hotové těsto nastříkáme zdobicím pytlíkem s kulatou špičkou na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou perforovanou podložkou. Snažíme se, aby všechny tvary byly stejně velké (kopečky o průměru cca 4 cm).
  4. Plech dáme na několik minut vychladit do lednice a připravíme si křupavou vrstvičku.
  5. Všechny suroviny na křupavou vrstvu vložíme společně do misky a rukama propracujeme na pastu.
  6. Pastu rozmáčkneme na pečicí papír, který jsme si předem přehnuli v polovině. Přes papír těsto rozválíme na asi 2 mm vysoký plát. Na něj vykrajovátkem vyznačíme kolečka a celý plát dáme zamrazit asi na 5 minut.
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem
  7. Plát poté vytáhneme a opatrně vyloupeme naznačená kolečka. Z lednice vyndáme i plech s odpalovaným těstem a na každý kopeček umístíme jedno kolečko.
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem
  8. Plech dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 40 minut a minimálně prvních 30 minut troubu vůbec neotvíráme. Během pečení si připravíme kompot z kaki.
  9. Kaki oloupeme a nakrájíme na stejně velké drobné dílky, nejlépe kostičky o hraně 0,5 cm. Pak je dáme do hrnce společně s cukrem, citronovou šťávou a kořením. Krátce povaříme, dokud kaki nepustí trochu šťávy, a přidáme škrob. Ten nám kompot zahustí. Vaříme maximálně 5 minut tak, aby si kousky ovoce zachovaly svůj tvar. Potom necháme vychladnout.
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem
  10. Nakonec připravíme ještě šlehačkový krém. Všechny suroviny na krém dáme společně do mísy a vyšleháme je dotuha a necháme vychladit v lednici.
  11. Nyní celý dezert sestavíme dohromady. Vychladlé choux svrchu seřízneme. Vznikne nám otvor, kterým budeme plnit kompot. Uříznutý vršek opatrně vmáčkneme dovnitř choux. Dno nám tak bude pomaleji vlhnout a dezert déle vydrží.
  12. Choux naplníme studeným kaki kompotem po okraj. Před plněním nezapomeneme vyndat z kompotu hřebíčky.
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem
  13. Poté na choux nastříkáme krém kulatou širokou zdobicí špičkou. Buď můžeme nastříkat tři na sobě ležící vrstvy (jako indiánky), nebo krém zatočíme do spirály.
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem
  14. Hotové choux nakonec můžeme ozdobit barevnými posypkami nebo strašidelnými dekoracemi. Oči například vyrobíte „pomalováním“ čokoládových peciček troškou rozpuštěné čokolády opačné barvy (bílé pecky malujeme tmavou a tmavé zase bílou).
    Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky