Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Včelí úlky

02.11.2022 | 90 min.

Ať už jim říkáte včelí úlky, nebo vosí hnízda, toto lahodné cukroví plněné vaječným likérem nesmí chybět na vaší vánoční tabuli.

Množství: cca na 40 ks (podle velikosti formičky)

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience

120 g dětských piškotů
110 g mletých lískových ořechů
50 g moučkového cukru
70 g másla
10 g kakaa
3–4 lžíce mléka
zbylé piškoty ze sáčku na uzavření úlků

Na náplň:

hustý vaječný likér nebo 50 g másla a 3 lžíce vaječného likéru
Včelí úlky

Postup

    1. Piškoty rozemeleme a dáme je do mísy společně s kakaem, cukrem, máslem a mletými lískovými ořechy, které jsme si předem opražili na pánvi.
      Včelí úlky
    2. Směs rukama vypracujeme na hladké kompaktní těsto. Pokud by těsto nešlo spojit, přidáme několik lžic mléka. Vždy nejprve jednu, potom těsto propracujeme a opakujeme, dokud se těsto pěkně nespojí. Těsto poté necháme krátce uležet v lednici.
      Včelí úlky
    3. Mezitím si připravíme náplň. Buď můžeme úlky plnit přímo hustším vaječným likérem, nebo v mikrovlnné troubě povolíme 50 g másla (stačí zhruba 10 vteřin) a vymícháme ho s vaječným likérem dohladka. Směs následně dáme ztuhnout do lednice.
    4. Těsto na úlky vyndáme z lednice. Rukou vytvarujeme kuličku velkou právě tak, aby se vešla do formičky, kterou máme. Kuličku obalíme v moučkovém cukru a velmi důkladně vmáčkneme do formičky. Vařečkou uděláme do středu dírku a tu naplníme buď vaječným likérem, nebo připraveným krémem z vaječného likéru.
      Včelí úlky
    5. Nakonec přilepíme jeden celý piškot jako dno.
      Včelí úlky
    6. Hotové včelí úlky uchováváme v lednici a před podáváním je hodinu necháme odležet při pokojové teplotě, aby nebyly příliš tuhé.
      Včelí úlky

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky