Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Jehněčí biryani se šafránovou rýží basmati, granátovým jablkem a koriandrem

24.03.2023 | 45 min.

Chcete zkusit na Velikonoce něco netradičního? Připravte si indické jehněčí biryani se šafránovou rýží basmati, granátovým jablkem a koriandrem podle Vojtěcha Poštulky.

Množství: 4-5 porcí

Doba přípravy: 45 minut + marinování

Ingredience

250 g přírodního jogurtu
3 stroužky česneku, rozdrcené
1 limetka
5cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
2½ lžičky mletého kmínu
2½ lžičky mletého koriandru
2½ lžičky koření curry madras
1 lžička mleté skořice
1 lžička drcených chilli papriček
1 rajče
máta a čerstvý koriandr
sůl
500g balení jehněčí kýty nebo plece nakrájené na kostičky
½ lžičky drceného šafránu
450 g rýže basmati
4 lžíce rostlinného oleje
2 velké červené cibule nakrájené nadrobno
2 celé jemně ostré chilli papričky zelené i červené
1 tyčinka skořice
8 lusků kardamomu, lehce rozdrcených

Na servírování:

80 g semínek granátového jablka k podávání
hrst listů koriandru
nakrájená jarní cibulka
Jehněčí biryani

Postup

  1. Ve velké misce smícháme jogurt, česnek, zázvor, mleté koření, sůl, šťávu z limetky a hrstku nasekaného koriandru s mátou. Přidáme nakrájené jehněčí maso a zamícháme, aby se obalilo. Přikryjeme a marinujeme alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
    Jehněčí biryani
  2. Naložené maso před vařením necháme vytažené z lednice alespoň 30 minut v pokojové teplotě. Namočíme šafrán do 90 ml teplé vody na 20 minut. Rýži propláchneme v sítu a poté na 20 minut namočíme do studené vody.
    Jehněčí biryani
  3. V ohnivzdorném kastrolu rozehřejeme na mírném ohni olej a máslo. Přidáme cibuli, skořici a chilli papričky, opékáme 5–10 minut za občasného míchání, dokud cibule nezezlátne a nebude mírně měkká. Poté přidáme naložené maso a zprudka opékáme. Jakmile je maso opečené, přelijeme šafránovou vodou, přidáme nakrájené rajče a přikryjeme poklicí. Necháme dusit alespoň 15 minut a občas promícháme.
  4. Jehněčí biryani
  5. Namočenou rýži znovu propláchneme a vložíme do hrnce s vařící vodou se skořicí a drceným kardamomem, bobkovým listem a badyánem. Vaříme asi 8–10 minut, rýže by neměla být úplně měkká, ale jen lehce křupnout. Protože ji budeme ještě dávat dusit k masu.
  6. Uvařenou rýži přidáme k masu, zlehka promícháme, zakryjeme poklicí nebo alobalem a necháme pomalu péct v troubě při 195 °C nebo na sporáku asi 20 minut přikryté a na střední stupeň.
    Jehněčí biryani
  7. K podávání posypeme semínky granátového jablka a lístky koriandru a nakrájenou jarní cibulkou.
    Jehněčí biryani

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky