Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce

05.05.2023 | 80 min.

Medvědí česnek se výborně hodí jak do omáček, tak i k masu nebo jako pesto k opečenému pečivu. V tomto receptu Vojty Poštulky si vyzkoušíte všechny tři varianty najednou. A věřte, že výsledkem bude voňavé jídlo harmonické chuti. Tak se s námi pusťte do vaření!

Množství:  4–6 porcí

Doba přípravy:  25 minut + 50–55 minut pečení

Ingredience

Na masové kuličky

800 g mletého hovězího masa z Řeznictví Globus
1 lžička sušeného oregana
1½ lžíce olivového oleje
1 nakrájená velká cibule
hrstka nasekaného medvědího česneku
1 čerstvé vejce
olivový olej
sůl a pepř

Na omáčku:

olivový olej
100 g mrkve
50 g cibule
50 g celeru
25 g petrželky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce rajčatového protlaku
400 g nakrájených rajčat z plechovky
2 lžičky cukru
150 g mozzarelly nakrájené na kousky
25 g sýru Gran Moravia
cibulová bageta z Pekařství Globus natrhaná na menší kousky
červený vinný ocet
hrst medvědího česneku
sůl a pepř

Na pesto z medvědího česneku:

hrst medvědího česneku (mladého, pikantního)
2 lžíce olivového oleje
hrstka pekanových ořechů
2 lžíce strouhaného sýru Gran Moravia
sůl a pepř na dochucení
1 cibulová bageta z Pekařství Globus nakrájená na plátky
Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce

Postup

  1. V misce smícháme mleté maso, oregano, nakrájenou cibuli, vejce a nasekaný medvědí česnek.
    Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce
  2. Dochutíme solí a pepřem podle chuti a ze směsi odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu, ze kterých tvoříme kuličky.
    Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce
  3. V zapékacím ohnivzdorném hrnci či v pánvi si rozehřejeme olej a přidáme cibuli a očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše orestujeme dotmava, zaprášíme mletou paprikou a opět opékáme.

    Přidáme protlak, který restujeme spolu s paprikou do tmavé červené barvy asi 5 minut na mírném ohni, poté přidáme plechovku drcených rajčat a vaříme do změknutí asi 10 minut za pravidelného míchání. Dochutíme solí, cukrem, octem, pepřem a nasekaným medvědím česnekem.

    Do omáčky vložíme masové kuličky, zakryjeme poklicí a celý hrnec přendáme do trouby předehřáté na 185 °C na cca 40 minut.

    Po 40 minutách opatrně odklopíme poklici, zlehka promícháme a na hladinu položíme natrhaný chléb, který posypeme nakrájenou mozzarellou se strouhaným sýrem Gran Moravia. Necháme dopéct již bez pokličky dalších 10–15 minut, aby vznikla krusta, přebytečný tuk se nám nasákl do pečiva a sýr se rozpustil.
    Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce
  4. Během zapékání si připravíme pesto z medvědího česneku, které natřeme na cibulovou bagetu a necháme zapéct.

    Do hmoždíře dáme lístky čerstvého medvědího česneku spolu se lžičkou olivového oleje a třeme do pestové konzistence cca 3 minuty. Poté přidáme pekanové ořechy a lžičku strouhaného sýra. Ze všeho společně vytvoříme kašovité pesto, dochutíme solí, čerstvým pepřem a případně vinným octem. Pokud nemáme hmoždíř, můžeme pesto vytvořit stejným postupem i v mixéru.
    Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce
  5. Pestem potřeme nakrájenou bagetu a vložíme na vyloženém pekáči s pečicím papírem do trouby, kde se nám pečou kuličky. Opatrně zapékáme dozlatova při stejné teplotě cca 3 minuty (bagetu během pečení raději hlídejte, aby se vám nespálila).
    Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce
  6. Hotovou omáčku s kuličkami před servírováním posypeme nasekaným čerstvým medvědím česnekem a zakápneme kvalitním olivovým olejem.
    Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky