Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Nepečený jahodový dort Charlotte

26.05.2023 | 30 min.

Jednoduchý, a přitom vizuálně velmi efektní dort? Tak taková je Charlotte. V kombinaci s čerstvými jahodami je prostě neodolatelná a bude ozdobou každé narozeninové oslavy.

Množství: na rozevírací dortovou formu či dortový ráfek o průměru 20 cm, cca 8 porcí

Doba přípravy: 30 minut + 4 hodiny tuhnutí v lednici

Suroviny

500 g jahod
2,5 balení dlouhých cukrářských piškotů
500 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
6 plátků želatiny
100 g cukru moučka
1 lžíce vanilkové pasty
stuha na ozdobu
Jahodový dort Charlotte

Postup

  1. Želatinu dáme do rendlíku, přidáme asi 4 lžíce vody a necháme nabobtnat. Do mísy vložíme mascarpone a cukr, vanilkovou pastu a lehce prošleháme. Potom přilijeme smetanu a vyšleháme do krémové konzistence (směs může být i trochu tekutější).
    Jahodový dort Charlotte
  2. Zhruba 300 g jahod nakrájíme na malé kostičky a vmícháme je do krému. Želatinu v rendlíku zahřejeme a necháme úplně rozpustit. Do rozpuštěné želatiny přidáme dvě lžíce připraveného krému, rychle rozmícháme a vlijeme do zbytku krému. Co nejdůkladněji promícháme, aby se smetana s krémem dobře spojila. Potom krém dáme na chvíli stranou.
    Jahodový dort Charlotte
  3. Dno zavřené formy vyložíme piškoty. Potom formu rozevřeme a piškoty naskládáme svisle po okraji celé formy. Doporučuji si konec, na kterém bude piškot stát, zhruba o centimetr zaříznout, aby piškot stál opravdu rovně a nekymácel se.

    Pokud použijeme ráfek, můžeme si piškoty naskládat přímo na talíř, na kterém chceme dort servírovat, a pomocí ráfku dno z piškotů vykrojit. Potom ráfek o pár centimetrů rozevřeme a piškoty naskládáme i po obvodu. Stejně jako v předchozí variantě si stojnou hranu seřízneme rovně.
    Jahodový dort Charlotte
  4. Jakmile vyložíme piškoty celou formu, můžeme ji vyplnit připraveným krémem. Vrch krému uhladíme, ozdobíme pokrájenými plátky jahod a dáme na minimálně 4 hodiny ztuhnout do lednice.
    Jahodový dort Charlotte
  5. Jakmile je dort tuhý, opatrně z něj sejmeme formu či ráfek a po obvodu ho svážeme stuhou, nebo ho můžeme rovnou servírovat.
    Jahodový dort Charlotte

Kategorie:

Dezerty a dorty Ovoce

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky