Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Jednoduchý šlehačkový dort s jahodami

11.05.2023 | 150 min.

Překvapte vaše maminky na Den matek tímto neodolatelným šlehačkovým dortem s jahodami podle receptu Pavla Meduny.

Množství: na dortovou formu o průměru 23 cm

Doba přípravy: 2,5 hodiny (příprava těsta a náplně 25 minut, pečení 40 minut, sestavení dortu a zdobení 25 minut + 1 hodina odležení) + několik hodin chlazení v lednici

Suroviny

Na korpus:

4 vejce
50 g změklého másla
140 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
½ kypřícího prášku do pečiva
strouhaná citronová kůra z cca ½ menšího citronu
špetka soli

Na náplň:

600 ml vychlazené smetany ke šlehání s obsahem min. 33 % tuku
200 g sýru mascarpone
300 g čerstvých jahod

Na ozdobu:

200 ml vychlazené smetany ke šlehání s obsahem min. 33 % tuku
100 g čerstvých jahod
borůvky 
plátky mandlí

Postup

  1. Troubu vyhřejeme na 160 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Oddělíme 4 žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem a postupně přidaným změklým máslem do pěny.
    Šlehačkový dort s jahodami
  2. Do vyšlehaných žloutků vmícháme polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem a strouhanou citronovou kůrou.
    Šlehačkový dort s jahodami
  3. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh, který velmi opatrně postupně vmícháme do těsta.
    Šlehačkový dort s jahodami
  4. Hotové těsto vlijeme do dortové formy a povrch uhladíme. Pečeme v troubě cca 30–40 minut.
    Šlehačkový dort s jahodami
  5. Korpus necháme po upečení částečně vychladnout a potom ho vyjmeme z formy (pokud se nám vytvořila na korpusu tzv. čepice, otočíme korpus spodní částí nahoru, abychom zvednutý povrh zahladili). Náplň do dortu si připravíme tak, že smetanu s mascarpone vyšleháme do tuhého „krému“.
    Šlehačkový dort s jahodami
  6. Nyní se můžeme pustit do sestavení dortu. Nejprve korpus překrojíme na polovinu a spodní půlku vložíme zpět do formy.
    Šlehačkový dort s jahodami
  7. Poté na ni navršíme cca 2/3 náplně, kterou rovnoměrně rozetřeme. Na náplň rozložíme omyté, důkladně osušené a na čtvrtky nakrájené jahody.
    Šlehačkový dort s jahodami
  8. Přikryjeme horní polovinou korpusu.
    Šlehačkový dort s jahodami
  9. Na korpus navršíme další část náplně a uhladíme. Dort asi hodinu necháme vychladit.
    Šlehačkový dort s jahodami
  10. Dort vyjmeme z formy, po obvodu ho pomažeme zbytkem náplně a obalíme do mandlových plátků, které jsme na suché pánvi opatrně dozlatova opražili.
    Šlehačkový dort s jahodami
  11. Vyšleháme cca 200 ml vychlazené smetany a dle vlastní fantazie povrch dortu vyšlehanou smetanou ozdobíme. Na ozdobu přidáme půlky jahod, které můžeme doplnit čerstvými borůvkami. Hotový dort necháme několik hodin rozležet v chladničce.
    Šlehačkový dort s jahodami

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky