Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů

11.08.2023 | 30 min.

Připravte si hovězí roštěnou z našeho Řeznictví Globus s krémovou žampionovou omáčkou podle Vojtěcha Poštulky. Jídlo budete mít bez větší námahy hotové během 30 minut a pochutná si celá rodina.

Množství:  4 porce

Doba přípravy:  30 minut

Suroviny

600 g hovězí nízké vyzrálé roštěné z Řeznictví Globus
máslo
rozmarýn a tymián
česnek
olivový olej
sůl a celý pepř

Na omáčku:

125 g čerstvých hnědých krémových žampionů
1 cibulka
1–2 stroužky česneku
máslo
jablečný ocet
tymián
250 ml 31% smetany
Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů

Postup

  1. Očistíme si hovězí roštěnou a nakrájíme na plátky – steaky o hmotnosti cca 150–200 g. Mezitím dáme rozehřát celý pepř na suchou pánev, zahřejeme cca 3 minuty, než nám začne pepř vonět a pukat. Poté přendáme do hmoždíře a roztlučeme na jemné sypké koření.
    Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů
  2. Rozehřejeme troubu na 180 °C, na pánev si dáme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Poté okořeníme solí a rozdrceným pepřem plátky masa a zprudka opečeme na oleji, aby se maso zatáhlo, asi tak 1 minutu z každé strany.

    Do oleje přidáme rozdrcený česnek spolu s čerstvými bylinkami. Opečené maso vyjmeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C zhruba na 8–10 minut, záleží, jak moc chceme maso propéct.
    Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů
  3. Mezitím, co se nám bude maso péct v troubě, si nakrájíme cibulku, česnek a žampiony. Poté rozehřejeme olej s máslem a bylinkami, ve kterém jsme opékali maso, a dáme na něj péct nakrájené houby.

    Opékáme do zlatova asi 3 minuty, poté přidáme česnek a cibulku a již jen lehce zpěníme. Zakápneme jablečným octem a ten necháme vyvařit. Poté zalijeme smetanou a dochutíme solí, pepřem a čerstvou bylinkou, třeba tymiánem nebo petrželkou.
    Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů
  4. Po uplynutí cca 7 minut od pečení steaku otevřeme troubu a pohmatem prstu zjistíme pružnost masa a jeho propečení. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový. Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený.

    Propečení doma nejlépe zjistíme bez vpichového teploměru tím, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.

    Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a dáme asi na 3–5 minut odpočinout na talíř pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.
    Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů
  5. Servírujeme společně s krémovou omáčkou a vhodnou přílohou podle své chuti. Nebo jen tak s opečeným kváskovým chlebem.
    Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky