Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Vepřové medové koleno s fazolemi a zeleninou

23.05.2023 | 210 min.

Oslavte Den otců s vašimi tatínky pořádným kusem masa! Vojtěch Poštulka si pro vás připravil recept na vepřové medové koleno s fazolemi a zeleninou:

„Mám rád, když se maso připravuje v celku i s kostí, a tento recept ukazuje, že můžete vzít tradiční pokrm, jako je vepřové koleno, a dát mu moderní šmrnc. Určitě tak překvapíte nejen svého otce k jeho svátku, ale třeba celou rodinu na oslavě či zahradní párty.“

 

Množství:  2–3 porce

Doba přípravy:  celkem 3,5 hodiny (vaření ve vodě 2,5 hodiny, pečení v troubě 45 minut a příprava 15 minut)

Suroviny

1 syrové vepřové koleno s kostí z Řeznictví Globus
3 l vody
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 větší, očištěná mrkev
1 kořenová petržel
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
1 střední, očištěná cibule
80 g nahrubo nakrájeného řapíkatého celeru
80 g očištěného a nahrubo nakrájeného pórku
1 snítka čerstvého libečku
1 snítka rozmarýnu
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
1 badyán
6 kuliček pepře
250 g velkých fazolí, nabobtnalých ve vodě přes noc
sůl

Na glazuru:

2 lžíce včelího medu
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce hrubozrnné hořčice
80 g třtinového cukru
5 nadrcených hřebíčků
1 snítka nasekaného čerstvého rozmarýnu
sůl a pepř

Postup

    1. Fazole si naložíme přes noc do misky s dostatečným množstvím vody, aby nabobtnaly.

      Očištěné a opláchnuté koleno dáme do velkého hrnce a přidáme postupně všechnu nahrubo nakrájenou zeleninu a koření, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu, jako bychom vařili vývarovou polévku.

      Jakmile se voda začne vařit, ztlumíme na mírnější teplotu, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme minimálně 2,5 hodiny. Tekutina by měla jen lehce probublávat, jinak by se nám stalo to, že se koleno rozpadne a nebude držet tvar v kuse.
      Vepřové medové koleno
    2. Připravíme si marinádu, kterou budeme koleno po uvaření potírat. V misce si rozpustíme včelí med a do něj postupně přidáváme oba druhy hořčice s nasekaným čerstvým rozmarýnem a s rozdrceným hřebíčkem. Marinádu lehce naředíme vývarem z kolena.
      Vepřové medové koleno
    3. Po cca 2 hodinách zkontrolujeme vpichem vidličky, zda je koleno již měkké, nebo zda potřebuje ještě chvíli vařit, aby nebylo tuhé. Troubu si předehřejeme na 165 °C.

      Koleno pomalu vyjmeme z vývaru a dáme do zapékací mísy nebo ohnivzdorného pekáče. Potřeme marinádou a podlijeme trochou vývaru. Vložíme do předehřáté trouby na cca 30 minut, po celou dobu koleno přeléváme vzniklým výpekem.
      Vepřové medové koleno
    4. Do vývaru z kolena vložíme nabobtnalé fazole a dáme znova vařit do měkka. Jakmile budou fazole měkké, opatrně je naběračkou přidáme i se zeleninou ke koleni a necháme ještě chvíli vše společně péct podle své chuti.
      Vepřové medové koleno
    5. Před podáváním zakápneme olivovým olejem a dozdobíme hrubou mořskou solí a natrhanými čerstvými bylinkami.
      Vepřové medové koleno

Tip Vojty Poštulky

Z vývaru máme skvělou pikantní polévku s fazolemi, do které stačí dodat jen majoránku a třeba rozšlehané vejce.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky