Oslavte Den otců s vašimi tatínky pořádným kusem masa! Vojtěch Poštulka si pro vás připravil recept na vepřové medové koleno s fazolemi a zeleninou:
„Mám rád, když se maso připravuje v celku i s kostí, a tento recept ukazuje, že můžete vzít tradiční pokrm, jako je vepřové koleno, a dát mu moderní šmrnc. Určitě tak překvapíte nejen svého otce k jeho svátku, ale třeba celou rodinu na oslavě či zahradní párty.“
Množství: 2–3 porce
Doba přípravy: celkem 3,5 hodiny (vaření ve vodě 2,5 hodiny, pečení v troubě 45 minut a příprava 15 minut)
1 | syrové vepřové koleno s kostí z Řeznictví Globus |
3 l | vody |
1 lžíce | tmavé sójové omáčky |
1 | větší, očištěná mrkev |
1 | kořenová petržel |
4 stroužky | česneku |
1 | chilli paprička |
1 | střední, očištěná cibule |
80 g | nahrubo nakrájeného řapíkatého celeru |
80 g | očištěného a nahrubo nakrájeného pórku |
1 snítka | čerstvého libečku |
1 snítka | rozmarýnu |
3 kuličky | nového koření |
3 | bobkové listy |
1 | badyán |
6 kuliček | pepře |
250 g | velkých fazolí, nabobtnalých ve vodě přes noc |
sůl |
2 lžíce | včelího medu |
2 lžíce | dijonské hořčice |
2 lžíce | hrubozrnné hořčice |
80 g | třtinového cukru |
5 | nadrcených hřebíčků |
1 snítka | nasekaného čerstvého rozmarýnu |
sůl a pepř |
Z vývaru máme skvělou pikantní polévku s fazolemi, do které stačí dodat jen majoránku a třeba rozšlehané vejce.