Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Mrkvánky s domácími povidly

04.08.2023 | 180 min.

Zdravá svačinka na výlet nebo dětem do školy? Co takhle křehké mrkvánky s domácími povidly podle Kitchen Affair. Zkuste se je připravit podle tohoto receptu.

Množství: na jednu sklenici povidel a cca 36 ks mrkvánků

Doba přípravy: 2 hodiny povidla a 1 hodina mrkvánky

Suroviny

Na povidla:

1 kg vyzrálých švestek
250 g krupicového cukru
50 ml octa
2 hřebíčky
½ lžičky skořice
1 lžíce rumu (dle chuti)

Na mrkvánky:

150 g mrkve
120 g másla
210 g hladké mouky
6 g kypřicího prášku
1 vejce

Postup

    1. Nejprve si připravíme povidla. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.
      Švestková povidla
    2. Dáme je do hrnce, zalijeme octem a přisypeme cukr. Přidáme koření a vaříme na středním plameni cca 1–1,5 hodiny. Švestky je potřeba zcela rozvařit a potom vařit dál do zhoustnutí povidel. Povidla jsou hotová, když začnou ulpívat na lžíci. Během vaření povidla průběžně mícháme, aby se nepřipálila. Dbáme zvýšené opatrnosti, protože povidla poměrně dost prskají.

      Pokud chceme přidat rum, vmícháme ho do povidel před naplněním do sklenic. Hotová povidla přelijeme do čisté sklenice a necháme vychladnout.
      Švestková povidla
    3. Když už máme povidla hotová, můžeme začít dělat mrkvánky. Mrkev nastrouháme najemno a dáme ji do mísy společně s moukou a změklým máslem.
      Mrkvánky
    4. Rukama vypracujeme hladké pevné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
      Mrkvánky
    5. Polovinu těsta odebereme a na pomoučněném válu rozválíme na zhruba 3 mm tenký plát. Pomocí kruhového vykrajovátka o průměru kolem 8 cm (je možné použít i sklenici apod.) vykrájíme z plátu kolečka.
      Mrkvánky
    6. Každé kolečko naplníme trochou domácích povidel. Povidla dáváme doprostřed. Kolečko potom přehneme napůl a okraje pořádně přimáčkneme, aby povidla během pečení nevyběhla.
      Mrkvánky
    7. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Plech dáme do trouby vyhřáté na 160 °C na 20–25 minut. Potom plech vyndáme z trouby a mrkvánky necháme vychladnout. Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
      Mrkvánky
    8. Stejný postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.
      Mrkvánky

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky