Dnes už existuje spousta alternativ, jak maso a živočišné produkty nahradit – v kuchyni i na grilu. Vyzkoušejte například tofu, tempeh nebo seitan. Nejdřív je naložte do marinády a potom je rovnou šoupněte na gril. Opékání zabere o něco méně času než maso. Podobně lze zpracovat i rostlinné párečky, klobásky či medailonky. Zakoupíte je dokonce už naložené v marinádě. Tu si ale samozřejmě můžete také sami přichystat. Hlavní ingrediencí bývá olivový olej. Kombinovat ho lze třeba se sójovou omáčkou, hořčicí, citronovou šťávou, česnekem nebo bylinkami, solí, pepřem či agávovým sirupem. Nebo vyzkoušejte našich pět marinád, které budete mít hotové do pěti minut.
Pustit se můžete i do veganských burgerů. Možností, jakou bezmasou variantu zvolit, je hned celá řada. Buď rovnou zakupte hotové burgery ve veganské variantě, nebo je připravte sami. Výborné jsou například ty z fazolí, červené čočky či cizrny. Základ pak podávejte s pečivem, zeleninou a dipem. Mezi oblíbené veganské burgery patří i verze s grilovanými žampiony portobello.
240 g | tofu párků |
4 | větší rajčata |
1 | stroužek česneku |
15 g | čerstvé bazalky |
4 | žampiony |
1 | lžička oregana |
1/2 | lžičky soli |
pepř | |
slunečnicová semínka | |
pečivo |
V Globusu seženete nejen tofu párky, ale i mnoho dalších veganských dobrot. Stačí zamířit do sekce Zdravý svět.
Při letním grilování by rozhodně neměla chybět zelenina. Pochutnáte si na ní jen tak se solí a pepřem, nebo z ní vytvoříte wrapy či špízy. Obojí pak doplňte třeba kousky tofu, veganského sýra či dipem. Výborně chutná grilovaná cuketa, lilek, paprika, cibule nebo kukuřice. Suroviny stačí potřít olivovým olejem či balzamikem a ochutit bylinkami – nebo zkuste experimentovat a naložit zeleninu ještě před grilováním do marinády.
Inspirujte se našimi recepty a ochutnejte veganské špízy s tofu nebo grilovanou zeleninu s pestem podle Petra Židka.
Ke grilovanému tofu, zelenině nebo vegan burgeru patří i přílohy. A řadu z nich připravíte rovnou na grilu. Vyzkoušejte například brambory nebo batáty. Grilovat můžete i třeba takovou polentu. Vhod vám určitě také přijdou burgerové housky a tortilly na zeleninové wrapy.
Nezapomeňte ani na dipy – seženete je už hotové, nebo si je zkuste doma udělat. Výborná je i alternativa k majonéze – takzvaná tofunéza. Na základ budete potřebovat tofu, olivový olej, rostlinné mléko, citronovou šťávu (popřípadě umeocet) a sůl. Pak přidejte třeba petrželku, cibuli či hořčici. Skvělou volbou k zelenině je i hummus– dip z cizrny a sezamové pasty tahini.
Na grilu připravíte i dezert – například grilovaný banán, který předtím naložíte do rumu, skořice a medu. Inspirovat se můžete receptem cukráře Josefa Maršálka, který grilované banány zkombinoval s karamelem a slanými arašídy. Produkty živočišného původu ale nezapomeňte nahradit rostlinnými variantami. Grilovaným dezertem se může stát také ananas, vodní meloun, jahody, broskve nebo meruňky. Ovoce posypte cukrem, skořicí či kokosem a grilujte. Jednotlivé kousky můžete také napíchnout na špejle jako špíz a podávat s rozpuštěnou čokoládou nebo veganskou zmrzlinou.