V článku se dozvíte:
Kolik existuje druhů rybízuRybíz neodmyslitelně patří k tradičním českým zahrádkám, a právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Proto se v dnešním článku na tuto tak trochu opomíjenou lokální superpotravinu podíváme pěkně zblízka a řekneme si, proč se vyplatí rybíz přidat do jídelníčku.
Sladkokyselé bobulky rybízu nejčastěji vídáme v červené, černé či bílé barvě, na světě však existuje více jak 50 různých odrůd rybízu, z nichž některé slouží pouze k okrasným účelům.
Setkat se můžete také s jeho alternativním názvem „meruzalkou“, která vychází z jeho botanického zařazení do čeledi meruzalkovitých rostlin.
Na našem území rybíz dozrává od konce června až do srpna a během tohoto období ho koupíte také u nás v Globusu. Odebíráme ho od českých pěstitelů hned ve třech variantách – červené, bílé i černé.
Celoročně ho pak u nás pořídíte v oddělení mražených potravin, kde ho najdete ve 250g balení pod naší značkou Globus.
Chtěli byste rybíz začít sami pěstovat? Vysaďte si jeho keře ve slunné části vaší zahrady, díky tomu pak budete sklízet sladší bobule.
Ačkoli rybíz neobsahuje moc kalorií (asi 68 kcal/284 kJ na 100 g červené odrůdy a 89 kcal/372 kJ na 100 g černé), nalezneme v něm spoustu vitamínů a minerálů, a tak je zaslouženě označován za superpotravinu.
Asi nejvýznamnějším zdrojem je vitamínu C, zvláště pak černý rybíz, který ho ve 100 g obsahuje od 150 do 200 mg, čímž čtyřnásobně předčí citrusy. Stačí tedy hrstka rybízu a snadno pokryjete potřebný denní příjem. Mimo vitamín C v něm najdeme také hodně vápníku, draslíku a železa, ale i mangan a hořčík.
Rybíz obsahuje pektin, tedy rozpustnou formu vlákniny, která prospívá našemu trávení a může snižovat hladinu cholesterolu. V černé a červené odrůdě rybízu se nachází také flavonoidy, které mají antioxidační účinky.
Pokud si na rybízu budete pochutnávat pravidelně, můžete se těšit také na řadu dalších zdravotních benefitů. Rybíz posiluje imunitu a chrání buňky před volnými radikály. Dále pak posiluje srdce, podporuje trávení a snižuje riziko mrtvice.
Černý rybíz obsahuje navíc rutin, který má velmi příznivý vliv na cévní stěny a posiluje jejich pevnost a pružnost. Proto prospívá lidem, které trápí křečové žíly, popraskané žilky nebo hemeroidy.
Příznivě ovlivňuje také nervovou soustavu, kvalitu pleti, vlasů a nehtů a má močopudné a očišťující účinky. Zařadit ho do jídelníčku můžete i v rámci povzbuzení tvorby hormonů nebo prevence proti rakovině.
Pokud váspravidelně sužuje pálení žáhy nebo urátové kameny, příliš velká nebo častá konzumace rybízu by vám mohla ještě přitížit. V menších dávkách vám ale nijak neuškodí.
Čerstvý rybíz bývá velmi citlivý na skladování, proto ho vždy uchovávejte v chladu a snažte se ho zpracovat ideálně do 24 hodin od sklizně.
Bobulky rybízu můžete sníst jen tak samotné, nebo je přidejte například do letního smoothie, ovesné kaše, skyru či jako ozvláštnění do zeleninových salátů.
Perfektně se hodí také na pečení. Své blízké tak můžete potěšit letním dezertem v podobě rybízové bublaniny nebo rybízového koláče s tvarohem, drobenkou či sněhem. Pro docílení méně kyselé chuti ho zkombinujte se sladšími druhy ovoce.
Vyzkoušet byste rozhodně měli skvělý recept na linecký rybízový koláč se sněhem od Josefa Maršálka.
Opomenout nemůžeme ani oblíbené rybízové sirupy, marmelády a džemy. Recept na rybízový džem najdete v prvním dílu našeho průvodce zavařováním. Připravit si můžete i domácí rybízové víno nebo pečený čaj. A v neposlední řadě ho samozřejmě můžete také zamrazit.
2 kg | rybízu |
3 kg | cukru |
1 l | vody |
Přeceděné slupky rybízu usušte v sušičce na ovoce či v troubě a následně je přidejte do směsi na domácí ovocný čaj.
Kromě čerstvého či mraženého rybízu v Globusu pořídíte rovněž spoustu výrobků s typicky sladkokyselou rybízovou chutí. Namátkou uveďme například nektar z černého rybízu naší privátní značky Jeden Tag, zmrzlinu nebo jogurty s černým rybízem, sirupy nebo ovocné čaje. U nás si svého favorita určitě vyberete.