Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Velikonoční hlavička

21.03.2023 | 60 min.

Připravte si tradiční velikonoční nádivku, známou také jako velikonoční hlavička či řežábek, podle receptu od Petry Burianové. A slavnostní hostina může začít!

Množství: do formy na věnec o průměru 26 cm

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

Nákupní seznam
300 g uzeného masa
100 g anglické slaniny
2 menší cibule
asi 150 g zelených bylin (kopřivy, jarní cibulka, pórek, kadeřavá petržel, popenec, pampelišky…)
6 ks rohlíků (den starých)
400 g mléka
6 vajec
muškátový oříšek, pepř a sůl
na vymazání formy olej a strouhanka

Postup

  1. Formu si vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Rohlíky a uzené nakrájíme na kostky. Zvlášť si nakrájíme bylinky (kopřivy doporučujeme před použitím spařit vřelou vodou na sítu).
    Velikonoční hlavička
  2. Na pánvi necháme zesklovatět cibulku s anglickou slaninou. Odstavíme a necháme vychladit.
    Velikonoční hlavička
  3. Do odměrky si připravíme mléko a žloutky. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh.
    Velikonoční hlavička
  4. Nyní vše začneme spojovat. Žloutky rozkvedláme v mléce. Lehce osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti. Do této směsi přidáme obsah z pánve, tedy cibulku se slaninou. Opět promícháme a touto směsí přelijeme nakrájené rohlíky. Přidáme uzené a bylinky a opatrně rukou prohazujeme a obracíme obsah v míse, aby se mléko nasáklo do rohlíků. Nakonec opatrně vmícháme i sníh z bílků.
    Velikonoční hlavička
  5. Hmotu naplníme do formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi půl hodiny.
    Velikonoční hlavička
  6. Po upečení vyklopíme, nakrájíme a hned podáváme.
    Velikonoční hlavička

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky