Konec jednorázových plastů. V hypermarketech Globus je už lidé nekoupí

Od července letošního roku by mělo být zakázáno uvádět na trh některé jednorázové plastové výrobky, jako jsou příbory, brčka, vatové tyčinky do uší nebo tyčinky k balónkům. I když se toto zboží může doprodávat až do příštího roku, v hypermarketech Globus ho již zákazníci nekoupí, ke koupi jsou už jen ekologičtější alternativy jako brčka z papíru a příbory ze dřeva. Stejně tak je tomu i v patnácti kavárnách a restauracích Globus.

V oddělení domácích potřeb hypermarketů Globus se již v jednorázové plastové nádobí neprodává. Plasty nahradily dřevo, papír, materiály z pšeničných otrub nebo cukrové třtiny. I když se změny dějí již přes rok, zvyknout si na ně, je pro některé zákazníky i po čase složité. „Někteří zákazníci stále plastové nádobí vyhledávají a poptávají. Na obměnu nabídky si zvykají pomalu,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus. Ten vyměnil v hypermarketech také sáčky na pečivo z vlastní pekárenské výroby. Z původní kombinace papíru s igelitovým okénkem přešel na celopapírové, které mají okénko z průhledného papíru, aby pokladní viděli, kolik jakého druhu pečiva zákazník kupuje. „Pro prodej vlastních výrobků z Globusu používáme také obaly s recyklovaným PET materiálem, misky jsou pak vyrobené ze 100 % recyklovatelného PET. Již rok a půl nabízíme pratelné ovosáčky na opakované použití a nenabízíme k prodeji jednorázové igelitové tašky, ale tašky plátěné. O toto zboží je velký zájem,“ potvrdila Aneta Turnovská. Dodala, že kvůli hygienické bezpečnosti v době koronaviru se však zvýšil odbyt zejména mikrotenových sáčků a rukavic.

Restaurace přibrzděny prodejem z okének

V patnácti restauracích a Café Globus se již rok mohou pít nápoje pouze papírovými, nikoli plastovými brčky. K dispozici jsou ke konzumaci jídel také dřevěné příbory. Po krizi s koronou má v plánu Globus rozšířit partnerství s Otoč kelímek. „V našich kavárnách jsme před koronakrizí nabízeli teplé nápoje do kelímků na opakované použití v projektu Otoč kelímek. Jakmile to situace dovolí, rádi bychom systém rozšířili i na naše restaurace, kde již nyní například nepoužíváme k odnosu jídel krabičky z expandovaného polystyrenu,“ nastínila Aneta Turnovská.

Co končí:

• jednorázové plastové příbory (vidličky, nože, lžíce, jídelní hůlky)
  • jednorázové plastové talíře
  • plastová brčka
  • plastové vatové tyčinky
  • plastové tyčky k balonkům
  • jednorázové plastové nádoby na potraviny (např. obaly rychlého občerstvení) a nádoby na potraviny a nápoje vyrobené z expandovaného polystyrenu

Hypermarketům, restauracím a kavárnám Globus se daří nacházet dodavatele ekologičtějších variant nádobí z jednorázového plastu. „Alternativy jsou dražší, někdy o třetinu, například papírová brčka stojí čtyřikrát více než plastová. Vyšší cenu nepromítáme do ceny nápoje,“ vysvětlila Aneta Turnovská.