Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Banana bread s kousky hořké čokolády

01.09.2023 | 70 min.

Máte doma několik přezrálých banánů? Upečte si z nich bezlepkový banánový chlebíček, tzv. banana bread. Skvěle se hodí jako zdravá snídaně nebo svačinka dětem do školy.

Množství: na jednu formu

Doba přípravy: 70 minut

Suroviny

4 banány (z toho jeden na ozdobu)
1 lžíce skořice
150 g pohanky
200 g pohankové nebo jiné bezlepkové mouky
1 vejce (nebo 2 lžičky chia semínek)
100–140 ml kokosového mléka
1 tabulka bio 70% hořké čokolády
1 lžička kypřiicího prášku bez lepku
kokosový olej
hrst rozinek, oříšků
1 lžíce třtinového cukru, agáve či javorového sirupu
špetka soli

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si podle návodu uvaříme pohanku, díky které bude chlebíček krásně vláčný. Pokud použijete chia semínka místo vajec, zalijte je tekutinou, aby zvětšily objem. Nejlépe chutnají s kokosovým mlékem, výborně ale bobtnají i ve vodě.
  2. Mezitím rozmačkáme vidličkou banány na kaši (čím měkčí, tím lepší – chuť hotového chlebíčku bude o to intenzivnější).
  3. Pak už začneme přimíchávat všechny další ingredience: kokosové mléko, čerstvou pohanku, pohankovou mouku, vejce (chia semínka by měla zvětšit svůj objem po 10 minutách zhruba 5x, pokud tedy této velikosti dosáhnou, přidáme je do těsta), lžičku kypřicího prášku, lžíci skořice, na malé kousky pokrájenou hořkou čokoládu, hrst rozinek a oříšků, špetku soli, lžíci javorového sirupu a 1 lžíci kokosového oleje.
  4. Předehřejeme si troubu na 190–200 °C a vymažeme formu kokosovým olejem. Vlijeme do ní těsto a navrch položíme podélně rozpůlený banán.
  5. Pečeme asi 3/4 hodinky, zkrátka dokud banánový chlebíček nezezlátne a neprovoní celou kuchyň.
  6. Hotový chlebíček necháme vychladnout, vyklopíme z formy a můžeme podávat.
    Banana bread

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky