Opilý Isidor

13.11.2020 | 120 min.

Ingredience

24ks, pekáček 20*15cm

Piškot:

2 vejce
125g cukru krupice
100g hladké mouky
20g kakaa
170ml smetany ke šlehání
6g prášku do pečiva
1g skořice
1g soli

Ořechová vrstva:

150g mletých ořechů
70g moučkového cukru
90ml rumu

Krém s kandovaným pomerančem:

300ml mléka
1ks vanilkový pudink s pravou vanilkou
60g cukru krupice
50g nakrájené kandované pomerančové kůry
130g másla

Čokoládová poleva:

100g hořké čokolády
20g olivového či kokosového oleje

Postup

  1. Na piškot smícháme v míse všechny suché ingredience, poté přidáme vajíčka a smetanu a ruční metličkou vymícháme do hladkého těsta. Pekáček vymažeme lehce olejem a vyložíme papírem na pečení a předem připravenou hmotu do něj nalijeme a dobře rozetřeme.
    image image
  2. Pečeme v rozehřáté troubě při 170°C asi 10 až 15 minut. Zkusíme špejlí, zda je korpus upečený. Vyndáme a necháme vychladnout.
  3. Na ořechovou vrstvu smícháme jemně strouhané vlašské ořechy s cukrem a rumem do hladké pasty, kterou natřeme na upečený a vychladlý piškot.
    image image
  4. V mléce rozmícháme vanilkový prášek cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, nesmíme cítit chuť syrového škrobu. Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme dobře vychladnout. Vychladlý pudink vyšleháme do hladka, přidáme měkké máslo a jemně nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Vyšleháme do hladkého a pevného krému. Ten natřeme stejnoměrně na ořechovou vrstvu a dáme asi na 15 minut do lednice či mrazáku dobře ztuhnout.
    image image
  5. Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s olejem do hladké polevy a tu poté nalejeme na ztuhlý krém. Rychle rozetřeme a necháme ztuhnout. Krájíme dlouhým hladkým nožem, namáčíme jej v horké vodě a utíráme ubrouskem.
    image image

Kategorie:

Dezerty Vánoce

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky