-
1. Nejdříve si připravíme a nakrájíme všechny ingredience. Šalotku, česnek a fenykl nakrájíme nahrubo a u fenyklu nezapomeneme odstranit tuhý košťál. Mrkev a celer nakrájíme na půlkolečka, pórek na tenká kolečka a brambory i se slupkou na cca 0,5 cm tenké plátky. Lososa rozkrojíme na cca 3-4 kusy, osolíme, opepříme a dáme si rozehřát pánev na trochu vyšší stupeň. Do pánve dáme máslo s olejem a opečeme lososa ze všech stran dozlatova. Pokud se nám začne máslo s olejem během opékání připalovat, snížíme stupeň. Na stejném tuku budeme totiž opékat i zeleninu.
-
2. Opečeného lososa dáme stranou a do stejné pánve dáme opékat šalotku, fenykl, celer, mrkev a pórek. Opékáme přibližně 10 minut, dokud zelenina hezky nezměkne a nezačne zlátnout. Pak přidáme ještě na minutu česnek, necháme ho rozvonět a na směs přidáme i brambory.
-
3. Lehce osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Takhle vaříme asi deset minut, dokud nejsou brambory téměř měkké. Přilijeme smetanu a necháme společně ještě pár minut vařit. Na závěr finálně dochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem a přidáme hrst čerstvého nasekaného kopru. Lososa vidličkou rozdělíme (pokud máme lososa s kůží, odstraníme ji) na menší kousky a vložíme do polívky. Servírujeme s na kolečka nakrájenou jarní cibulkou, nasekanou petrželkou a kousky čerstvého kopru.