Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou

23.05.2022 | 210 min.

Množství: 6 porcí

Doba přípravy: 3,5 hodiny

Vojtěch Poštulka: "U nás zbožňujeme, když se připravují masa takto v celku i s kostí. A tahle žebra si oblíbíte hned ze dvou důvodů. Nejdříve je vaříte ve vodě se zeleninou a tím vám vznikne silný voňavý hovězí vývar. A za druhé levné jídlo na grilu, kterým okouzlíte spousty přátel a stanete se u vás doma skutečným mistrem grilu."

Ingredience

Na vývar:

3 kg hovězích žeber s kostí z Globusu
2 cibule, rozpůlené
1 hlava česneku, vodorovně rozpůlená
2 ks mrkve, očištěné
2 ks řapíkatého celeru
1 lžička nového koření
2 bobkové listy
1 rajče
trochu oleje na orestování
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na BBQ omáčku:

25 g másla/oleje na orestování
1 cibule, nakrájená nahrubo
1 stroužek česneku, rozdrcený
2 červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
1 lžička fenyklových semínek, drcených
2 hvězdičky badyánu
150 g tmavého třtinového cukru
200 g rajčatového kečupu
100 g BBQ kečupu
100 ml tmavé sójové omáčky
rozmarýn
tymián

Postup

  1. Žebra umístíme do velkého, širokého kastrolu a orestujeme na oleji do zlatavé barvy. Podlijeme vodou a přidáme cibuli, mrkev, celer, česnek a veškeré koření.
  2. Přivedeme k varu, pak snížíme plamen a vaříme velmi zvolna tři hodiny nebo dokud maso nezměkne, občas sejmeme zbytky usazenin, které vytvoří pěnu na povrchu.
    Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou
  3. Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Zahřejeme pánev, dokud nebude horká, přidáme máslo, cibuli a česnek a opékáme 4–5 minut nebo do zlaté karamelové barvy.
  4. Přidáme chilli papričky, fenyklová semínka, badyán a třtinový cukr. Vaříme další 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
    Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou
  5. Přidáme oba kečupy, sladký a uzený, sójovou omáčku a znovu přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme do zhoustnutí. Poté odstraníme z ohně a mírně vychladíme. Pokud chceme směs, rozmixujeme pro vytvoření hladkého pyré, ale je škoda nepřiznat pravost surovin.
  6. Jestliže máme žebra již ve vývaru měkká (cca 3,5 hodiny), vývar scedíme, abychom měli krásnou čirou polévku na další den, a žebra opatrně vyjmeme, ať nám zůstanou i s kostí. Necháme mírně vychladnout a poté uvařená žebra ponoříme do omáčky a necháme odležet alespoň 3 hodiny v marinádě.
    Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou
  7. Žebra dáme do pekáčku a navrch nalijeme ještě trochu omáčky. Vložíme do trouby na 200 °C nebo na rozpálený gril.
    Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou
  8. Ze zbylé marinády si uděláme potěr a občas během pečení žebra potřeme; dostanou krásnou zlatavou kůrčičku.
    Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou
  9. Žebírka jsem podáváme s pečeným kari květákem a cherry rajčátky a celým česnekem. Pečený květák potřeme trochou oleje smíchaného s curry kořením Madras a solí a pečeme pomalu společně s žebírky na grilu do změknutí. Je to velice chutná vegetariánská rafinovaná příloha. K dekoraci lze použít zbylé čerstvé chilli a hrstku čerstvých bylinek společně s mořskou solí.
    Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky