Iniciativa pro férový obchod míří také do České republiky

Iniciativa pro férový obchod míří také do České republiky

Výrobci, dodavatelé, distributoři a prodejci rychloobrátkového zboží dnes oficiálně představili společnou platformu, tzv. Iniciativu pro férový obchod (IPFO). Slavnostní představení svou přítomností podpořili také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zemědělství Marian Jurečka, předsedkyně IPFO JUDr. Petra Buzková a Christel Delberghe, poradkyně generálního tajemníka Evropského svazu obchodu EuroCommerce.

Iniciativa pro férový obchod je národní platformou evropské Supply Chain Initiative prosazující zásady správné obchodní praxe, která existuje v Evropě od září 2013 a do níž se zapojilo již téměř 200 společností, resp. 926 organizací v členských zemích EU, pokud připočteme i dceřiné společnosti mezinárodních firem. Signatáři české iniciativy, mezi něž patří mj. společnosti Tesco, Nestlé, Ahold, Kaufland, Coca Cola, Mars a další, zaměstnávají desítky tisíc pracovníků všech oborů a vytvářejí celkový obrat ve výši stovek miliard korun.

Iniciativa bude prostřednictvím závazku svých signatářů podporovat kultivaci obchodního prostředí. Zároveň bude zajišťovat a kontrolovat, aby byly zásady dobré praxe skutečně začleněny do každodenních aktivit jednotlivých společností. Dále bude usilovat o to, aby společnosti řešily případné vzájemné spory korektně a transparentně.

„V Iniciativě pro férový obchod vidíme vhodný nástroj pro trvalé zkvalitňování maloobchodního prostředí v České republice. Pouze korektně nastavené vztahy a dodržování vzájemných závazků vedou k úspěšné spolupráci, oboustranné prosperitě a především spokojeným spotřebitelům. Jsme přesvědčeni, že na kvalitě a rozvoji obchodní spolupráce je potřeba neustále pracovat, proto jsme také našimi obchodními partnery dlouhodobě vnímáni jako seriózní a profesionální partner. Vznik této samoregulační platformy jsme podporovali od samého začátku a naše připojení je tedy samozřejmostí,“ říká Hans-Jörg Bauer, jednatel společnosti Globus ČR, k.s. a jeden ze signatářů Iniciativy pro férový obchod.

„Obchodní aktivity jsou již odnepaměti součástí fungování společnosti. Zákony upravující obchodní vztahy jsou již zavedeny a ve světle postupující konsolidace sílí též snaha úřadů udržet konkurenční prostředí a z něj plynoucí výhody pro spotřebitele a společnost. Konkrétní podoba vztahů mezi dodavateli a prodejci se stala složitou a je pravda, že - vzhledem k relativní velikosti obchodních partnerů - jde často o hodně,” říká Torben Emborg, generální ředitel Nestlé v ČR a SR a další signatář IPFO. “Existuje nicméně jen minimum příkladů dokládajících úspěch pokusů omezovat obchodní vztahy dodatečnými pravidly. Ve většině případů mají tato pravidla za následek pouze administrativní zátěž a náklady a jejich schopnost chránit před zneužitím tržní síly selhává. Proto vítáme samoregulační platformu IPFO, která může pomoci nám všem, kteří jsme účastni těchto obchodních vztahů, v kultivaci obchodních vztahů k prospěchu našich spotřebitelů.“

„Iniciativa nabídne také mediační řešení možných oborových sporů,” vysvětluje předsedkyně Iniciativy pro férový obchod Petra Buzková. “Věřím, že dobrovolně nastavené principy příkladné praxe jsou nejlepším řešením pro celé odvětví a že myšlenka samoregulace povede k otevřenějšímu trhu a snadnějšímu podnikání.

Tím ve svém důsledku zkvalitní obchodní vztahy, podpoří tuzemskou výrobu a zlepší možnosti svobodného výběru zboží a preferencí českých spotřebitelů,” dodává.

Více o projektu či možnostech zapojení naleznete na www.ipfo.cz.

Iniciativa pro férový obchod míří také do České republiky

Iniciativa pro férový obchod míří také do České republiky